Koncem 50. let se Josef Hampl seznámil...

subtitle: Zahájení výstavy

type of document: text
imprint date: 2014
number of page: 2 listy
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Koncem 50. let se Josef Hampl seznámil s Jiřím Kolářem, Vladimírem Boudníkem a Bohumilem Hrabalem. Za tři dny budou, vlastně už teď jsou, všechny sdělovací prostředky plné Bohumila Hrabala, narodil právě před sto lety, 28. března 1914. Kulaté výročí připomněl i Archiv výtvarného umění výstavou Pražské imaginace v Malé věži DOXu. Pražská imaginace bylo soukromé nakladatelství matematika a programátora Václava Kadlece zaměřené především na Hrabalovu tvorbu. Vyšlo v ní celkem 366 svazků, mimo jiné devatenácti svazkové sebrané dílo Bohumila Hrabala. A protože samizdaty a knihy se špatně vystavují jsou v Malé věži doplněné díly Hrabalových přátel - umělců libeňského okruhu - fotografiemi Ladislava Michálka, obrazy Hanese Reegena, grafikami - Oldřicha Hamery, Zdeňka Boušeho, Vladimíra Boudníka a Josefa Hampla. Stejně jako Boudník i Josef Hampl experimentuje, kombinuje techniky i materiály, vytváří abstraktní aktivní grafiky, tisky ze štočků připravených broušením, rytím, prorážením, vrtáním, nalepením nalezených předmětů - látek, nití, provázků, drátů, kousků plechu. Do Hamplova i Boudníka díla tak přímo vstupuje realita, osobně prožitá skutečnost.
Základní výtvarné znalosti a dovednosti získal v letech 1955 -1960 na soukromé Škole dekorativních umění Jaroslava Masáka v Praze. Od roku 1967 do roku 1990 působil na Akademii výtvarných umění jako brusič litografických kamenů, tiskař a nakonec odborný instruktor v ateliérech Vojtěcha Tittelbacha, Jiřího Johna a Ladislava Čepeláka. Na Akademii se ještě více technicky zdokonalil, a měl zde i možnost realizovat nové nápady, grafické experimenty.
Hamplova díla nevznikají osamoceně, ale v řadách rozvíjejících jednu myšlenku, většinou v početných cyklech. V touze dokonale vyčerpat techniku, nápad nebo pracovní postup je patrný vliv Jiřího Koláře, který také zkoumal možnosti vzniku díla v nekonečných variantách, často v malých obměnách. Jednotlivé práce se potom vzájemně doplňují, ozřejmují a posilují. Představit více Hamplových cyklů v dostatečné plnosti je nad naše možnosti, jsou jich desítky. Vybrali jsem tři – které jsem pracovně nazval - konstrukce, vrstvy a hnízda. První dva se týkají či dotýkají krajiny. Jehlanovité a hranolovité stavby či kostry připomínají triangly, dnes už neexistující dřevěné špičky či rozhledny vztyčené nad triangulačními body umožňujícími - pokud si vzpomínám pomocí sinových a kosinových vět - povrch země popsat, zmapovat. Některé konstrukce jsou doplněné zvlněným horizontem a frotážovanými body, rastrem, který se v Hamplově tvorbě v nejrůznějších podobách vrací, opakuje. Cyklus vrstev jsou frotáže z vroubkovaného skla. Jak souvisí s krajinou, se zemí, snad není třeba nikomu – ani geofyzikům - vysvětlovat. Mne ale nejvíc okouzlila hnízda. Možná i proto, že jsem je nečekal. Fragmenty vosích hnízd, přírodní papírovinu, rozvinul Josef Hampl do plochy, nalepil na papír. A zřejmě proto, že cítil že je v nich přítomné úsilí, že vyzařují energii, vzal tužku a to existující a přitom neviditelné vlnění zakreslil. S vnímáním umění to je stejné. Stačí jenom být otevřený, bez předsudků nechat tu skrytou sílu na sebe působit. Prosím, máte možnost.

Koncem 50. let se Josef Hampl seznámil...

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Koncem 50. let se Josef Hampl seznámil...

person   born   note
Hampl Josef   17. 4. 1932    

Koncem 50. let se Josef Hampl seznámil...

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2014/03/26 - 2014/04/22   Josef Hampl: Krajiny, hnízda (frotáže, koláže, kresby), Geofyzikální ústav AV ČR, přednáškový sál, Praha

Koncem 50. let se Josef Hampl seznámil...

  institution, city, signature, notes  
  A 113249, výstřižek