Lubomír Fuxa, Jindřich Zeithamml: Odtud až na věčnost

type of document: tisková zpráva
imprint date: 2014
number of page: 2 listy
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích představuje tvorbu dvou autorů rozdílných vyjadřovacích prostředků, ale podobné citlivosti ve vnímání světa. Oba autoři, Lubomír Fuxa a Jindřich Zeithamml, směřují k určitému přesahu každodennosti, i když z každodennosti vycházejí. Fuxa svým zachycením plynutí času přechází až v jakési bezčasí, Zeithamml hledáním dokonalého tvaru přivádí diváka k archetypální podstatě bytí. To vše v atraktivním prostoru bývalého jezuitského kostela.

LUBOMÍR FUXA – fotografie
„Fotografie je pro mě sen, sen o pohybu, neuchopitelný a poskytující tak nekonečné množství možností zobrazení. Jediným kritériem je ponechat divákovi, jeho imaginaci prostor – ukázat pouze cestu.“
Lubomír Fuxa (1950) vystudoval Střední průmyslovou školu v Praze a od roku 1981 působí jako fotograf na volné noze. Od roku 1998 je Fuxa členem Syndikátu novinářů, od roku 2010 členem Umělecké besedy.
V tvorbě Lubomíra Fuxy je bezprostřední svět prodchnut až magickou poetikou. Jeho svět je bez hranic, k nekonečnosti odkazuje jak forma, tak i šedé tóny krajiny. Šedá barva podle Lubomíra Fuxy netříští pozornost diváka a umožňuje lépe vystihnout podstatu námětu. V zachycených krajinách se autorovi podařilo zpřítomnit běh času, plynutí času je stále plynutím a ne zastaveným bodem – okamžikem. Autor své fotografie neupravuje, nechává působit bezprostřednost zobrazeného příběhu. Divák tak má možnost dotvořit příběh vlastní fantazií.
Na litoměřické výstavě jsou představeny velkoformátové fotografie z cyklu Za světem, kterými nám autor nabízí ne jeden, ale několik z možných světů, krajinu blízkou i vzdálenou, viděnou i tušenou.

JINDŘICH ZEITHAMML – sochy
„Dalo by se říci, že vše, co se týče tematiky mojí práce, se odehrává v rovině symboliky. Prostředky a materiály používám pokud možno jednoduché – dřevo, kámen, bronz, v grafice lept, suchá jehla. Někdy plátkové zlato, stříbro. Pomocí různých, až archetypálních forem, znaků a jejich rytmu, se snažím dosáhnout splynutí (shody) se zamýšlenou ideou.“
Jindřich Zeithamml (1949) vystudoval Státní uměleckou akademii v Düsseldorfu, od roku 1995 je profesorem sochařského ateliéru Akademie výtvarných umění v Praze, od roku 1992 je členem Umělecké besedy. Zeithamml je jedním z předních českých sochařů, od roku 1980 vystavuje na četných souborných i samostatných výstavách doma i v zahraničí.
Jindřich Zeithamml se vyjadřuje pomocí geometrických tvarů, jeho plastiky ale nejsou chladně konstruktivní, jde spíše o meziformy, přechody, například mezi kruhem a čtvercem. Autor ve svých objektech hledá ideální tvar, ke kterému dochází prostřednictvím minimálních vyjadřovacích prostředků. Pro dotvoření svých plastik často používá plátkové zlato a stříbro – tyto barvy světla v jeho tvorbě odkazují k věčnosti, nekonečnosti, k něčemu, co přesahuje daný okamžik i samotného člověka. Zeithammlova tvorba je prodchnuta duchovností, která dává dílům živost a sdělnost.

Lubomír Fuxa, Jindřich Zeithamml: Odtud až na věčnost

person   born   note
Fuxa Lubomír   14. 6. 1950    
Zeithamml Jindřich   25. 3. 1949    

Lubomír Fuxa, Jindřich Zeithamml: Odtud až na věčnost

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2014/06/25 - 2014/08/10   Jindřich Zeithamml, Lubomír Fuxa: Odtud až na věčnost, Kostel Zvěstování Panny Marie, Litoměřice (Litoměřice)

Lubomír Fuxa, Jindřich Zeithamml: Odtud až na věčnost

institution, city
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)

Lubomír Fuxa, Jindřich Zeithamml: Odtud až na věčnost

  institution, city, signature, notes  
  G 141091, Litoměřice, Kostel Zvěstování Panny Marie, výstřižek