Chalupeckého Špálovka

type of document: podřazený dokument
parent document: Chalupeckého Špálovka
imprint date: 2002
number of page: 2
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
Historie Galerie Václava Špály začíná koncem roku 1941 výstavou Jana Štursy v Galerii Jos. R. Vilímek. V letech 1941-1949 bylo ve výstavních prostorách v domě na Národní třídě 30 otevřeno 83 výstav. V roce 1949 se dobré jméno galerie mění na Galerii Práce. 1954 na Galerii Českého fondu výtvarných umění. V únoru 1959 na Galerii Václava Špály.
Na druhém sjezdu Svazu československých výtvarných umělců (Praha 9. 12. - 11. 12. 1964) se do vedení dostávají mladí umělci, předsedou je v tajném hlasování zvolen Adolf Hoffmeister, dochází k významným organizačním a ideovým změnám, mění se i provoz svazových výstavních síní.
V katalogu výstavy Zbyňka Sekala (redakce Jindřich Chalupecký) ve Špálově galerii (duben 1965) je pod šifrou R otištěný programový text Co budeme vystavovat.
„Zatím to bylo tak, že Svaz přiděloval jednotlivým umělcům místnosti a termíny výstav podle jejich přihlášek. Dělalo se to centrálně a byrokraticky, a výsledek byl, že výstavy šly za sebou bez ladu a skladu. O nějakém souvislém obrazu výtvarného dění se nedalo mluvit. Nadto se mnozí takhle k vystavování stěží dostali.
Teď se začínají výstavy redigovat podobné, jako se redigují knižnice. Každý měsíc má vyjít v každé výstavní místnosti jedna výstava; a co v ní bude a v jakém budou sledu, o tom rozhoduje redakce, výstavní komise.
Každá výstavní místnost má jinou komisi a dá se tedy čekat, že každá ta místnost dostane svůj charakter. Pokud jde o Špálovu galerii, jsou to Václav Cigler, Jindřich Chalupecký, Miloslav Chlupáč, Vladimír Janoušek, Čestmír Kafka a František Ronovský - dva malíři, sochař, sklář a dva (sic!) teoretici.
Výstavy chtějí organizovat tak, že zpravidla budou v prvním poschodí výstavy monografické, v přízemí bude vystaveno najednou několik menších souborů různých autorů. Bude-li to třeba, bude v přízemí i v patře jediná výstava.
Tak je to hned u první výstavy v dubnu, věnované práci Zbyňka Sekala, a stejné tomu bude i v červnu, kdy bude výstava Zdeňka Sklenáře. V květnu budou nahoře nové obrazy Václava Tikala, v přízemí soubory obrazů Libora Fáry a Václava Kimla, plastiky Evy Kmentové a Františka Pacíka a grafika Jiřího Balcara. V červenci bude v prvním patře výstava sklářské práce Miluše a René Roubíčkových, dole opět soubory několika autorů.
V příští sezóně se má program rozšířit i o výstavy tematické. Eva Petrová chystá výstavu asambláží a koláží. Jiří Padrta výstavu na námět „Obraz a písmo". Těch šest, co se teď bude o Špálovu galerii starat, neztrácelo čas formulováním nějakých teoretických zásad. Dali se rovnou do sestavování programu - ale i z těch tří prvních výstav je snad vidět, na čem se bez dohadování shodli: vystavovat věci aktuální a nebrat ohled na rozdíly mezi skupinami, generacemi, směry, klikami, či jaké ještě přehrady se dají vymýšlet a praktikovat
Výstavní komise Galerie Václava Spály se brzy rozšiřuje. Už v katalogu Zdeňka Sklenáře (červen 1965) jsou dále jmenováni Stanislav Kolíbal a Eva Petrová. V katalogu 15 grafiků (1967) je Jindřich Chalupecký poprvé uveden coby komisař výstavní sině, koncem téhož roku se vedoucí galerie stává Jana Tvrzníková (Jana Claverie). V posledním období (1970) pracuje výstavní komise ve složení: Václav Boštík, Bedřich Dlouhý, Jozef Jankovič, Vladimír Janoušek, Čestmír Kafka, Karel Machálek a Karel Malich.
K většině výstav vyšly katalogy. Svými rozměry (nejčastěji 210 x 147 mm), rozsahem, zpracováním, černobílými reprodukcemi, seznamy vystavených prací a kvalitou textů navazovaly na příkladnou řadu publikací Galerie Jos. R. Vilímek. Na grafické úpravě se častěji podíleli Libor Fára, Stanislav Kolíbal, Jan Kotík, Bronislav Malý a Zbyněk Sekal. Hlavním grafikem a autorem loga Chalupeckého Špálovky byl Jiří Balcar (1929-1968). Po Balcarově tragické smrt navrhl jednotnou typografii malíř Václav Boštík (1913).
Katalogy Galerie Jos. R. Vilímek jsou spolehlivými prameny, až na první výstavu vždy uvádějí dobu konáni, která souhlasí s dochovanými pozvánkami. Údaje uváděné v katalozích ze 60. let jsou často neúplné a nepřesné, pokus o rekonstrukci nedávné minulosti je překvapivě torzovitý.
Soupis výstav Galerie Václava Špály v letech 1965-1970 vznikl porovnáním několika pramenů, údaje jsou verifikovány odkazy na katalogy a pozvánky uložené ve Studijním archivu Galerie H.
Studijní archív Galerie H vznikl v roce 1984 jako nevýběrový soubor materiálů (katalogy, pozvánky, texty, výstřižky, časopisy, fotografie, diapozitivy, přehledy výstav apod.) o současném českém a slovenském výtvarném umění počínaje rokem 1939. Dnes je zřejmě největší takto specializovanou sbírkou.
SA GH s díky přivítá jakékoliv dokumenty týkající se současného českého a slovenského výtvarného umění.

Chalupeckého Špálovka

 

Chalupeckého Špálovka

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Chalupeckého Špálovka

institution, city
Galerie Václava Špály, Praha