Celý název je Pohled do archivu...

type of document: text
imprint date: 2016
number of page: 2
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Zahájení
Celý název je Pohled do archivu 8 – barvotisk. V Malé věži DOXu jsme totiž představili řadu dokumentů, zdrojů pro zpracování informací o výtvarném umění v abARTu. abART je relační databáze, kterou Archiv léta plní a rozvíjí, volně přístupná z našich webových stránek – www.artarchiv.cz Jak víte (nebo nevíte), součástí archivu je dnes už poměrně velká sbírka knih, publikací upravených nebo vypravených významnými grafiky a ilustrátory i málo známými umělci. Z těch známých jsme vybrali dvě stovky, shromažďujeme jejich veškerou typografickou tvorbu – také katalogy, divadelní programy časopisy, pozvánky atd. Další knihy jsou pro nás často zatím jediným dokladem o existenci a působení některého autora. Kompletujeme také ediční řady. Předloni jsme společně s dr. Janem Dvořákem vydali jako první svazek edice Books zaměřené na knižní tvorbu soupis edice Divadlo. Vycházela v letech 1965-1970 v nakladatelství Orbis. Na její výtvarné podobě se podílela čtyřicítka autorů, většinou knižních designerů. Dosud nezpracovanou edicí, na kterou se v příštím roce chystáme, je Malá řada soudobé světové prózy. Úplné seznamy několika edic vydávaných v nakladatelství Československý spisovatel jsou uvedené v monografii Zdenek Seydl a knihy, kterou archiv koncem loňského roku vydal.
Tříděním různorodých dokumentů vznikají v typografické sbírce další skupiny a podskupiny, např. knihy řazené podle tiskáren (František Obzina, Vyškov nebo Kryl a Scotti, Nový Jičín). Přirozeně se tak vyčlenil soubor i převážně brožovaných knih – barvotisků. Barvotiskem rozumíme - cituji – 1. „tisk polotónových barevných obrazů přesným soutiskem základních, popřípadě doplňkových barev“ nebo 2. „líbivý obraz provedený touto technikou, zpravidla bez umělecké hodnoty“. Nás samozřejmě zajímá to druhé. V části vystavených knih jsou uvedení autoři obálek, dohledat je budete moci po zpracování všech vystavených publikací v abARTu, většinou jsou anonymní. Proto ani už známé autory barevných obálek neuvádíme, i když na několika panelech jsou shromážděné obálky jednoho malíře – např. Františka Horníka Lánského (1889-1955) nebo Václava Čutty (1878-1934).
Poštovní knížky, se kterými pošťáci chodili – zřejmě to dlouho bylo výhradně mužské povolání - přát k novému roku, jsou zapůjčené ze soukromé sbírky. Kapesní formát, většinou 32 stran, ceník poštovních služeb, kalendář, ilustrované anekdoty a poutavá obálka. Všimněte si, jak do těchto obálek vstupuje doba, první světová válka, čekání na dopis z fronty, první republika, jak se v tom zobrazení proměňuje nejen móda, ale i postavení žen. Už to nejsou jenom kuchařky, hospodyňky, vychovatelky dětí, strážkyně tepel rodinných krbů (ta ustálená slovní spojení jsou myslím k těm barvotiskovým obrazům namístě), ale moderní sebevědomé bytosti. Hlavní téma většiny obálek - návštěva pošťáka – se opakuje se v nových posunech a variantách. Mladá žena je sama doma, možná sní o štěstí, čeká na životně důležitou zprávu – a přichází fešák ve slušivém stejnokroji, posel - jak se z poštovních knížek zdá pouze dobrých zpráv - poštovní doručovatel, muž znalý světa, možná i pokušitel. Obálky poštovních knížek mají zvláštní erotickou atmosféru, erotika a láska jsou nejčastější témata i knižních obálek.
Mohou vám připadat směšné, ale dnes je to v podstatě stejné, láska, nevěra, bolest, samota, násilí, strach jsou taháky většiny časopisecké a knižní produkce. A výtvarné vyjádření? Forma a zobrazovací technika jsou dnes jiné, a možná i proto si připadáme, že jsme se také změnili, že už nejsme tak naivní. Opravdu změnili? Sotva. Používáme či využíváme sice nové techniky, stroje a přístroje, které předkové neměli, ale uvnitř nás lidí je to základní stejné jako před sto, před tisíci lety. Pokud se v nás něco mění, tak pomalu, neznatelně. Proto nás mohou oslovit umělecká díla stará tisíciletí i barvotiskové knižní obálky vytvořené před osmdesáti lety.

Celý název je Pohled do archivu...

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Celý název je Pohled do archivu...

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2016/08/18 - 2016/09/30   Pohled do archivu 8 - Barvotisk, DOX, Malá věž, Praha