V Galerii Kruh můžete zhlédnout obrazy Hynka Luňáka

subtitle: objektiv.trebicsko.cz

type of document: www
parent document: objektiv.trebicsko.cz
imprint date: 2015/12/10
language: český

web: http://objektiv.trebicsko.cz/493-v-galerii-kruh-muzete-zhlednout-obrazy-hynka-lunaka.html

notes:
Hynek Luňák do svých obrazů promítal zážitky z cest po Evropě, poznatky ze své profese – ale hlavně svou lásku k Třebíči.

Každý malíř a grafik má svou určitou osobitou techniku, řada jejich prací má však společné znaky, ať už v používání barev, tónů či tahů štětce. Hynek Luňák, třebíčský malíř a grafik, který zemřel loni v květnu však (minimálně v rámci Třebíče) z tohoto pojetí ale poněkud vybočuje. V Třebíči není zřejmě nikdo, kdo by vytvářel podobné obrazy jako on.



Miloval sníh na třebíčských střechách

Lze se o tom přesvědčit v Galerii Kruh na ulici L. Pokorného v Zámostí, kde dnes začala výstava jeho obrazů. Zahrnuje všechny části jeho díla – od snových grafik velmi jemných linek inspirovaných jeho cestami po Evropě, po umělecky ztvárněnou podobu různých vynálezů, kterými se Luňák v podstatě vracel ke své původní profesi konstruktéra pletacích strojů, po krajinu slovenských hor až po třebíčské památky, jež Hynek Luňák, byť původem z Prahy, velmi miloval.

„Schválně jsem vybrala ty obrázky, na nichž je Třebíč zasněžená,“ prozradila na dnešní vernisáži Marie Luňáková, vdova po umělci, která díla na výstavu připravovala. „Hynek měl hrozně rád ten krásný bílý, jiskřivý a třpytící se sníh na střechách. Aspoň si takhle můžeme užít zimy, která letos nepřichází.“

Dalšími oblíbenými autorovými motivy bylo například údolí Jihlavky, dnes již zatopené Dalešickou přehradou, či divoké Oslavky.



Chystá se velká výstava v Malovaném domě

Výstava v Galerii Kruh je jakousi předehrou k velké Luňákově retrospektivě, která by se měla v dubnu konat ve výstavní síni v Malovaném domě. Věnována bude autorovým nedožitým devadesátinám. Nynější výstavu v Zámostí můžete zhlédnout až do 13. ledna 2016.

V Galerii Kruh můžete zhlédnout obrazy Hynka Luňáka

person   born   note
Krčmář Milan        

V Galerii Kruh můžete zhlédnout obrazy Hynka Luňáka

person   born   note
Luňák Hynek   12. 4. 1926    

V Galerii Kruh můžete zhlédnout obrazy Hynka Luňáka

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2015/12/10 - 2016/01/13   Hynek Luňák: Grafika, Galerie Kruh, Třebíč (Třebíč)