Kubištův Polibek smrti znovu vystaven

type of document: tisková zpráva
imprint date: 2009
number of page: (2)
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
(Liberec) V roce, kdy uplyne 125 let od narození významného kubistického malíře Bohumila Kubišty, se jeden z jeho nejznámějších a nejreprodukovanějších obrazů s názvem Polibek smrti vrátil zpátky do Oblastní galerie v Liberci. Návštěvníci si toto výjimečné dílo mohou prohlédnout ve stálé expozici českého výtvarného umění.
Oblastní galerie v Liberci obraz patřící k mála Kubištovým monumentálním dílům zakoupila v roce 1960 ze soukromé sbírky. Od té doby byl s přestávkami vystaven ve stálé expozici Oblastní galerie, mnohokrát byl zapůjčen na domácí i zahraniční výstavy (Berlín, Brusel, Budapešť) a především se reprodukce obrazu objevila ve více než 20 knihách, katalozích a časopisech. „Od roku 2003 byl obraz šest let součástí expozice pražské Národní galerie v Muzeu kubismu v Domě U Černé Matky Boží v Praze,“ přiblížila další osud obrazu Zuzana Štěpanovičová, kurátorka sbírky obrazů a pokračovala: „V letošním roce jsme obraz zapůjčili na výstavu do Bruselu, která se konala v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské Unie.“ Polibek smrti se po téměř sedmi letech vrací zpátky do stálé expozice českého umění 20. století Oblastní galerie v Liberci. Obraz patří k důležitým dílům v tvorbě Bohumila Kubišty a hraje nezastupitelnou úlohu ve vývoji českého kubismu.
Bohumil Kubišta (1884–1918) je vedle Emila Filly hlavním představitelem českého kubistického malířství. Kubištovo dílo je silné a složité a vzhledem k nedokončenosti rovněž určitým způsobem záhadné.
V průběhu několika málo let se vyrovnal s evropským moderním malířstvím – od přetavení vlivů expresionismu, Cézanna a van Gogha v letech 1907-10 přes vstřebání impulsů fauvismu, kubismu a Pabla Picassa přišel v roce 1912 k podobě české varianty francouzského kubismu, která se příznačně nazývá kuboexpresionismus. Kubišta se od svých francouzských kolegů lišil tím, že nepojímal kubismus jako nezávaznou hru s formou, ale zabýval se vážnými tématy na hranici života a smrti. Pokoušel se spojit formální stránku kubistického tvarosloví s výrazovou hloubkou. V roce 1913 vstoupil do rakouské armády a malířství se věnoval pouze sporadicky. V roce 1918 předčasně zemřel ve věku pouhých 34 let.
V roce 1911 čeští kubističtí umělci založili Skupinu umělců výtvarných, na podzim téhož roku začali vydávat časopis Umělecký měsíčník a počátkem roku 1912 se prezentovali první společnou výstavou. Kubišta mezi nimi ale nebyl, protože udržoval kontakt spíše se skupinou Sursum, jež se pokoušela spojit symbolická a křesťanská témata s moderním uměním. V roce 1912, ze kterého pochází i liberecký obraz, se Kubišta vyjadřoval nejdříve prostřednictvím biblických námětů (Svatý Šebestián, uložen v Národní galerii v Praze), posléze se soustředil na světské náměty, opět ale s motivem smrti a vanitas. Jestliže obraz Vzkříšení Lazara, 1911–1912 (Západočeská galerie v Plzni) představuje přechod od smrti k životu, Polibek smrti představuje přechod od života ke smrti. Skrze liberecký obraz můžeme dohlédnout až na renesanční obrazy s námětem tance smrti, na barokní díla s makabrózními tématy a samozřejmě se v něm rovněž ozývá akord dekadentního hnutí, v němž se znázornění vypjatých životních projevů stalo mírou autentičnosti uměleckého díla.
Kubištovo dílo Polibek smrti můžeme vyložit také ve smyslu umělcovy inspirace ve filozofii Arthura Schopenhauera, podle něhož je osamění a utrpení nevyhnutelným údělem člověka, zvláště pak géniů, kteří se vlastní vůlí rozhodli vystoupit z davu. Jak u člověka roste vědomí, stupňuje se i utrpení, jenž u géniů (nebo i u světců) dosahuje vrcholu. Nejvyšší ctností pro Schopenhauera je soucit. Pravý soucit vzniká u člověka z poznání, že v cizí individualitě rozpozná tutéž bytost jako v sobě. Patrně i Kubištův obraz byl vytvořen proto, aby v divákovi vyvolal uvedený stav duše. Umístění oka mladíka dívajícího se ven z obrazu v linii zlatého řezu toto vysvětlení podporuje. Jiný výklad Polibku smrti nabízí Jan Zrzavý, malíř, který si přátelství s Kubištou vysoce cenil. Podle něj je obraz anticipací Kubištova tragického osudu. „Smutné je, že právě ti nejlepší takto bývají pronásledováni, ti, kteří tolik dávají a nic neberou.“

Kubištův Polibek smrti znovu vystaven

person   born   note
Štěpanovičová Zuzana   22. 3. 1966    

Kubištův Polibek smrti znovu vystaven

person   born   note
Kubišta Bohumil   21. 8. 1884    

Kubištův Polibek smrti znovu vystaven

obraz
  published   title (subtitle), publisher, city
  1912   Polibek smrti

Kubištův Polibek smrti znovu vystaven

obraz
  published   title (subtitle), publisher, city
  1912   Polibek smrti

Kubištův Polibek smrti znovu vystaven

  institution, city, signature, notes  
  A 155771, výstřižek