Vesmírný solitér Václav Boštík brouzdá Městskou knihovnou

type of document: podřazený dokument
parent document: E15
imprint date: 2010
number of page: 1
page: 23-23
language: český

notes:
Výstava v Městské knihovně je historicky první Boštíkovou monografickou restrospektivou, ačkoli už je dvě desetiletí uznáván jako jeden z nejoriginálnějších českých malířů druhé poloviny dvacátého století.
Kurátor Karel Srp shromáždil obsáhlý soubor obrazů, z nichž je patrné, že Boštík šel vlastní cestou. Soustředěně přecházel od realistické malby ovlivněné okolním světem k abstraktnímu obrazu, jejž označoval za analogii vesmírného řádu. Autor si na sklonku svého života zahrával s myšlenkou, že vše spálí, nejen své písemnosti, ale i malířské dílo. Nikdy by tak nemohla vzniknout precizně odvedená výstava jak po tematické, tak i architektonické stránce.
Expozice je členěna chronologicky a je rozdělena do pěti částí. Abstraktním obrazům patří větší část pražské výstavy. Nechybějí tu celé série, barevné variace stejného motivu – pole, body spojované siločarami, geometrické tvary.
Například poslední kapitola se nazývá Mlhoviny a zahrnuje Boštíkovu tvorbu do roku 1997, zastupují ji obrazy s námětem beztvaré hmoty, mandaly, čtverce umístěné ve světelném kruhovém poli převážně s křesťanskými symboly. Autorova meditativní práce je jako rezonující struna, jejíž jemný tón zasahuje smysly a současně i srdce a mysl, obě stránky, které mu byly blízké.
Boštík velmi zřídka dával svým pracím názvy. Obrazy zpravidla označoval jako obraz, potlačoval tím jakýkoliv popis či děj. Na jeden ze svých posledních obrazů název napsal: Vesmír. A kolem tohoto pojmu vznikaly oleje, akvarely, vaječné tempery neskutečných mystických barev.
Žijeme v době velikých objevů, v době, která jako dosud žádná žije a myslí v abstraktních pojmech, schématech a vzorcích. A proto malíř v této době nemůže dost dobře mluvit jiným jazykem, než ona mluví.

Václav Boštík: 1913…2005
Městská knihovna Praha
Výstava trvá do 9. ledna 2011
Hodnocení: 100 %

www: https://archive.li/bnpYv#selection-1089.1-1135.17

Vesmírný solitér Václav Boštík brouzdá Městskou knihovnou

person   born   note
Velcová Kateřina        

Vesmírný solitér Václav Boštík brouzdá Městskou knihovnou

person   born   note
Boštík Václav   6. 11. 1913    

Vesmírný solitér Václav Boštík brouzdá Městskou knihovnou

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2010/10/15 - 2011/01/09   Václav Boštík 1913...2005, Městská knihovna Praha, Praha

Vesmírný solitér Václav Boštík brouzdá Městskou knihovnou

  institution, city, signature, notes  
  A 162672, výstřižky Václav Boštík