Lev bijící o mříže podprůměrnosti aneb Nové dresy české hokejové reprezentace

subtitle: bubinekrevolveru.cz

type of document: www
parent document: bubinekrevolveru.cz
imprint date: 2016/06/27
language: český

web: http://www.bubinekrevolveru.cz/lev-bijici-o-mrize-podprumernosti-aneb-nove-dresy-ceske-hokejove-reprezentace

notes:
-
Mám rád hokej. S jistými výhradami mám rád také grafický design. Kombinace těchto dvou lásek by mi tedy teoreticky měla přinést dvojnásobnou radost. V praxi je to ovšem nesrovnatelně horší. Není žádným tajemstvím, že naše hokejová reprezentace už léta – velmi zaobaleně řečeno – nezáří. A někdejší lesk by ji v současné době nedokázal navrátit ani sebezdařilejší redesign dresů. Jiného názoru je však zřejmě zdejší hokejový svaz, který si ke 110. výročí existence nadělil novou vizuální identitu, s níž reprezentanty vybavil také novými dresy z autorské dílny kreativní agentury Go4Gold. Ta se kromě jiného rozhodla zavrhnout po léta užívaný státní znak a nahradit jej vyobrazením hlavy lva z profilu.
„Hříva lva má šest cípů, což je počet hráčů jednoho týmu na ledě. Nechybí motiv puku, který má lev v tlamě – puk je pevně spjat se lvem, stejně jako hokej s Českou republikou,“ vysvětluje zástupce agentury Tomáš Drahorád. „A když se podíváte na oko lva, tvarem připomíná tvar ostrova Štvanice – což je místo pro český hokej zcela kultovní, vždyť právě na Štvanici se zrodil první československý titul mistrů světa v roce 1947,“ dodává na vysvětlenou. Bezmála patafyzická obhajoba výtvarné strategie připomíná dávný text písně Balíček karet od Miroslava Černého: „Podívám-li se na eso, vzpomenu, že nad námi v nebi je jen jediný Bůh. / Dvojka mi připomene, že bible má dvě části / Starý a Nový zákon. A trojka pak trojici Boží. / Čtyřka, to jsou Marek, Matouš, Lukáš a Jan, evangelisté, kteří hlásali víru svatou. / S pětkou vzpomenu na pět panen, které vyčistily lampy své. / Bylo jich vlastně deset, ale jen pět bylo moudrých a ty byly spaseny. / Šestka znamená, že za šest dní stvořil Bůh tuto zem / a sedmička den, kdy odpočíval po své práci…“ Podstatná je ovšem vizuální síla nového emblému, a tu shledávám nulovou. V rámci argumentace pana Drahoráda by jistě i tuto nulu bylo možno považovat za symbolickou. Odkazovala by ale ke kvalitám reprezentačního brankáře, nebo upozorňovala na neschopnost útočníků vstřelit branku?
Že Češi, zvláště pak ti, kteří nemají s grafickým designem nic společného, logům mimořádně „rozumí“, je dostatečně známo. Stačí si vzpomenout, jaké vášně probudily výsledky soutěží na prezentaci České republiky v zahraničí, na logo Hlavního města Prahy nebo novou vizuální identitu České televize. Nepředpokládal jsem, že podle probíhající ankety se bude nový dres líbit pouze jednomu z deseti respondentů. Petici proti dresům už prý podepsalo velké množství lidí.
V komentářích vizuální inovace se objevuje vedle celkem očekávatelné stížnosti na absenci moravské orlice upozornění na podobnost se značkou automobilky Scania. Po mém soudu však není příliš trefné. V uvedeném případě se totiž jedná o jakéhosi orlolva (doslovný plagiát by ovšem mohl vyřešit česko-moravské „vyrovnání“), ale především: ta značka, i když se mi dvakrát nelíbí, je vyvedena profesionálně. Nejen proto mě zarazilo, že se novou vizuální identitu českého hokeje rozhodli hájit lidé, které jsem doposud považoval za příčetné. Za všechny uvádím Patrika Eliáše a Roberta Zárubu, který má navíc v rodině respektovaného grafického designéra.
„Národní dres je jedním ze základních prvků, kterým chceme novou identitu prezentovat a chtěli jsme vrátit lva na národní dres, jelikož tam vlastně vždycky byl. Taky dostojíme rčení, že hráči nastupují se lvem na prsou,“ tvrdí Martin Urban, generální sekretář Českého svazu ledního hokeje. V nových reprezentačních dresech se prý hráči seniorského národního týmu poprvé představí v listopadu při pražském zápase turnaje Karjala proti Švédsku. Elegance a designérská jistota dresů Tre kronor jejich vesnický půvab jistě náležitě podtrhne. Titulek mého článku odkazuje k Nerudovi, s nímž můžeme i skončit: „My bychom vzhůru k nebesům…“ Co nás tak zoufale drží při zemi podprůměrnosti? Nevěřím, že by to byla neschopnost navrhnout pěkný reprezentační dres. A ještě jedna otázka: Je-li v této zemi hokej „národním sportem“ a hokejová reprezentace jeho výkladní skříní, proč nebyla na změnu podoby vizuální komunikace svazu ledního hokeje a s ní související nový design dresů vypsána soutěž, do které by byla vyzvána respektovaná grafická studia? Na druhou stranu: v době, kdy v této zemi usvědčený agent StB právě sestavuje vládu, jsou nějaké dresy úplná prkotina.

Lev bijící o mříže podprůměrnosti aneb Nové dresy české hokejové reprezentace

 

Lev bijící o mříže podprůměrnosti aneb Nové dresy české hokejové reprezentace

person   born   note
Haloun Karel   30. 10. 1951    

Lev bijící o mříže podprůměrnosti aneb Nové dresy české hokejové reprezentace

key word
hokej
logo