Hráči baseballu, 1947,  olej na plátně, 250 x 150 cm, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

Kamil Lhoták: Retrospektiva

type of document: tisková zpráva
imprint date: 2018
number of page: (6)
the number of reproductions: 4 b
portrait photography: 2 čb
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Tento týden začíná ve výstavních sálech Obecního domu výstava děl Kamila Lhotáka. Od 7. Února do 22. dubna 2018 si budou návštěvníci moci prohlédnout na 120 olejomaleb tohoto oblíbeného českého autora 20. století. Připravená kolekce je největším výběrem děl tohoto autora, který byl doposud veřejnosti představen. Výstava Kamila Lhotáka v Obecním domě volně navazuje na projekty KL 38-65 – obrazy Kamila Lhotáka 1938-1965, pořádanou na přelomu roku 2016 a 2017 v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích a Sic Itur Ad Astra představenou v Museu Kampa roku 2015. Velkoryse tak uzavírá pomyslný triptych těchto výstav.
Aktuální projekt Retrospektiva přináší výjimečnou mozaiku děl ze státních i soukromých sbírek. Svá díla na výstavu zapůjčilo celkem 17 státních institucí a 31 soukromých sběratelů.
“Mám velikou radost, že nám privátní sbírky v kombinaci se státními institucemi pomohly připravit unikátní výstavu, kde se můžeme kochat ranými Lhotákovými díly i jeho ikonickými plátny. Největší radost mám z nově nalezených obrazů. Díky celému týmu, který výstavu přes rok připravoval, se podařilo vypátrat dvacet doposud neznámých Lhotákových děl a to často i díky náhodě. Velkoformátový obraz ‘Soupeři' z roku 1940, obraz ‘Na palubě 1855' z roku 1941 nebo ‘Vejce ptáka Moa' z roku 1946 jsou fantastické objevy, které nám opět doplnily pomyslné střípky do Lhotákovy mozaiky. I přes dvě desítky nových objevů stále několik set střípků čeká na své odhalení,” řekl o výstavě kurátor MgA. Jakub Sluka.
Kamil Lhoták (1912–1990), malíř balonů, moderní techniky, periferií a sportu, ale také ilustrátor více než 400 knih pro děti i dospělé, byl umělcem samoukem. Jeho osobitý a dobře rozpoznatelný malířský rukopis bývá charakterizován jako pohled “okouzleného dítěte”. Inspiroval se vzpomínkami na dětství, starými plakáty, obrázkovými časopisy a atlasy. Kamil Lhoták byl členem Skupiny 42, v níž se setkával s Jiřím Kolářem, Janem Smetanou, Františkem Hudečkem, či Janem Kotíkem. Umělci této skupiny se svými náměty zaměřovali na každodenní život ve městě, jejich specifickým tématem se stala periferie, v níž nacházeli zvláštní poezii. Malíř Lhoták byl ve své práci velmi produktivní, nebylo prý dne, kdy by nedokončil alespoň jednu kresbu či plátno. Všechny olejomalby pečlivě zaznamenával do soupisu maleb, který zůstal dodnes dochován a pomáhá znalcům s identifikací děl.
Retrospektiva je členěna do devíti tématických celků, které představují různé polohy Lhotákovy tvorby. Mezi těmito kapitolami nechybí důvěrně známá témata, například Lhotákova láska k létání, horkovzdušným balónům, cyklistice či jeho objevování městských periferií. Představeny jsou ale také francouzské náměty, portréty přátel, surrealistické práce či obrazy inspirované příběhy Julese Vernea.
Prostor Obecního domu nebyl vybrán náhodou, pro Lhotáka bylo toto místo zásadní: právě zde se uskutečnila výstava francouzského malířství, kterou ve svých jedenácti letech (tedy v roce 1923) navštívil s matkou. Ta se pro něj stala, jak uvádí František Dvořák, důležitým mezníkem v orientaci v tehdejším současném umění. Domníváme se tedy, že právě zde, mnohem více než kde jinde, Lhotákovy obrazy patřičně vyniknou a potěší mnoho Lhotákových obdivovatelů.
K výstavě vychází výpravný katalog s reprodukcemi všech vystavených děl.

Kamil Lhoták: Retrospektiva

Hráči baseballu, 1947, olej na plátně, 250 x 150 cm, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou
Balon Ressel, 1941, olej na sololitu, 45,5 x 53,5 cm, Galerie výtvarného umění v Chebu
Krajina oživená stroji, 1944, olej na lepence, 66 x 86 cm, Retro Gallery
Dcera velkoměsta, 1946, olej na dřevěné desce, 35 x 20 cm, soukromá sbírka
Václav Chochola, K.L., Archiv B & M Chochola
Václav Chochola, K.L., Archiv B & M Chochola
 

Kamil Lhoták: Retrospektiva

person   born   note
Lhoták Kamil   25. 7. 1912    

Kamil Lhoták: Retrospektiva

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2018/02/07 - 2018/04/22   Kamil Lhoták: Retrospektiva, Obecní dům, Praha

Kamil Lhoták: Retrospektiva

institution, city
Retro Gallery Praha, Praha

Kamil Lhoták: Retrospektiva

obraz
  published   title (subtitle), publisher, city
  1940   Balony v ohradě
  1941   Balon Ressel
  1944   Krajina oživená stroji
  1946   Dcera velkoměsta
  1947   Hráči baseballu

Kamil Lhoták: Retrospektiva

  institution, city, signature, notes  
  A 179373
  G 179373, Obecní dům - výstavní sály, Praha