Jiří Kobr v koutku...

type of document: tisková zpráva
imprint date: 2019
number of page: 1 list
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Soubor prací Jiřího Kobra pro Galerii Dům a klášterní zahradu sestává z dřevěných figurálních soch, nástěnných objektů, dřevořezů na plátně, kamenného reliéfu a betonových sloupků-křížů. Autor ve svých dílech vychází tematicky z křesťanských alegorických příběhů, přitom ale nachází současnou výrazovou formu. Křesťanství přijímá jako souhrn myšlení a zkušeností lidí dlouhodobě žijících na daném místě, v jeho ideové struktuře ale současně spatřuje prostor pro invenční myšlení, také prostor opodstatněnosti výtvarného umění, jako prostředku zvědomování symboličnosti běžných životních situací. Řadu svých soch vytvořil jako výtvarný doprovod ke společným akcím, jimiž připomíná biblické příběhy a důležité ideje. Osobitou výrazovou formou pohybující se mezi sochou, kresbou a happeningem se tak vztahuje mimo jiné k obecným tématům posvátné vážnosti ve hře, podstaty slavnosti, vztahu víry a hry. Uměleckými pracemi si přeje oslovit člověka prožitkem, podnítit osobní zkušenost.
Jiří Kobr pojímá prostor Galerie Dům metaforicky. Díla neinstaluje na vizuálně osvědčená místa, ale zajímají jej prostory mimo střed, hraniční, svým způsobem mezní. Sochy a objekty většinou odvíjí od svých řezbářských realizací pro sakrální prostory. Z této oblasti a zkušenosti logicky vychází také jejich barevnost, přičemž stylizace figury je vesměs určena formátem obyčejného dřevěného prkna. V exteriéru klášterní zahrady vystavuje figurální soubor a betonové sloupky-kříže. Vždy jej zajímaly barokní venkovské kříže a boží muka a jejich začlenění do krajiny. Z celku prezentovaných prací tušíme autorovu snahu přivolávat organické propojení různých výrazových prostředků, typ syntézy spojované většinou s gotickou katedrálou. Tu vnímáme jako obraz myšlení, v němž je přítomna celistvost. Právě koncept syntetické formy směřující k jednotnému cíli je hlavní důvod, proč je pro Jiřího Kobra kromě gotického umění dlouhodobě podnětné také baroko.

Jiří Kobr v koutku...

person   born   note
Kobr Jiří   5. 8. 1974    

Jiří Kobr v koutku...

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2019/06/29 - 2019/08/11   Jiří Kobr: V koutku..., Klášter Broumov (Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově), Broumov (Náchod)

Jiří Kobr v koutku...

institution, city
Galerie Dům, Broumov (Náchod)

Jiří Kobr v koutku...

  institution, city, signature, notes  
  A 192737, výstřižek