Obrazy Marie Blabolilové jsou...

type of document: podřazený dokument
parent document: Marie Blabolilová
imprint date: 1988
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
Obrazy Marie Blabolilové jsou nekomplikované, statické kompozice. Hlavní motiv je obyčejně umístěný ve středu plátna. Věci viděné z podhledu (stromy a domy) jsou vyšší než jsme tušili. Stěny domů rytmizované rovnoběžnými řadami slepých oken jsou zobrazené v klasické perspektivě. To vzadu je menší, potlačené, méně čitelné. Vpředu je to nejdůležitější — pouliční lampa, strom, nároží, zábradlí mostu, kandelábr, dopravní značka, popelnice. Předměty, mezi kterými malířka žije (stůl, křeslo, židle), vidí jinak. Soustředěně a věcně, jako autoportrét, jako vlastní tvář v zrcadle.l perspektiva těchto obrazů je jiná, opačná, obrácená k divákovi. V obrazech Marie Blabolilové jsme tedy současně nad i pod věcí. Jsme uvnitř.
Na posledních obrazech, malbách na linoleu, chybí souvislé čáry a plynulé oblouky. Obraz je vybudovaný z osamocených jednotek — čárek, barevných bodů, doteků. Tvary nejsou vykreslené, ale vymezené. Vymezení tvarů je uděláno s větší či menší přesností, téměř podvědomě. Obrazy vypadají velice jednoduše, ale není snadné je napodobit. Navíc žádný z principů výstavby obrazu malířka nechápe jako svazující pravidlo. Podle potřeby je, vedena výtvarným citem i osobní libostí, kdykoli porušuje, mění.
Léta se dohrabává ke své nejvlastnější podstatě. Touží po absolutní jednoduchosti, chce z obrazu odmazat všechno, co je tam navíc, zbytečné. Má odpor k obrazům majícím děj. Figury na obrazech vůbec nesnáší. Někdy je jí líto, že nemůže být primitivem. Líbí se jí naivistické obrazy. Takové, kde je promalované každé místečko, nic není odfláknuté a všechno je tam namalované se stejným zájmem, všechny věci jsou stejně důležité. Říká, že neumí zobrazit přírodu. V přírodě je toho prý moc najednou a navíc se to tam všechno hýbe. Místo lesa raději maluje stromy. Nelíbí se jí, když malíři otravují diváka svými pocity, když ho zatahují do svých problémů, když ho vlezle oslovují. Marii Blabolilové jde hlavně o hmotu. Zajímá ji hmota a barva. Úcta k hmotě a barvě. Jak třeba udělat, aby se obraz chvěl. Aby měl v sobě nějaké obyčejné napětí. Aby tam bylo něco obyčejného a zároveň aby v tom bylo velké napětí. Tvrdost jí nesedí. Je okouzlená věcmi.
Z okna ateliéru někdy vidí, jak nad střechami smíchovských činžáků přelétají labutě. Těžce mávají křídly, zdá se, že se nahoře ve vzduchu neudrží, že propadnou až dolů na malý dvorek.

Obrazy Marie Blabolilové jsou...

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Obrazy Marie Blabolilové jsou...

person   born   note
Blabolilová Marie   4. 3. 1948