O Pavlu Hayekovi psali jiní...

type of document: podřazený dokument
parent document: Pavel Hayek: Obrazy
imprint date: 2009
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
O Pavlu Hayekovi psali jiní a nejčastěji asi Jiří Valoch. Vyhnu se zavedeným pojmům a zůstanu jen u toho, co z jeho pláten bezprostředně rozpoznávám a co se živě dotýká i mojí vlastní zkušenosti.
Pavel je pověstný dokonalým vyladěním instalací výstav nejen v brněnském Domě umění a vytříbený smysl pro uměřenost formy přirozeně promítá i do své výtvarné práce. Vystačí si většinou jen s černou barvou a zdálo by se, že směřuje k dekoru, když plátna vykrývá zvolenými přírodninami – semeny, plody a jindy listovím, spletí kořenů nebo větvovím stromů. Ve skutečnosti je ale v živém rytmu malby zásadně proměňuje. Svůj obecně vžitý význam v ní zřetelně ztrácejí, přestože jim v názvech obrazů účelové pojmenování přiznává. V podobě zcela reálné a zároveň i výsostně zobecněné skládají se do mozaiky intimně zpřítomněné tkáně vláčného těla živé přírody. Pavel na plátně ruší každé její relativní měřítko a stejně výmluvné jako hmotné prvky v černé barvě je i bílé prázdno mezi nimi, které tu bezděčně vytváří podobně účinné světelné útvary. Proto je někdy záměrně barvou vykrývá a naopak vynechává přírodniny; zaměňuje tak jejich pozitiv s negativem. To se mu do malby promítla zkušenost s příbuzně uspořádanými fotogramy.
Přírodní prvky v jemných variacích jednoho druhu volným proměnlivým rytmem ladí plochu plátna do výsledné obrazové skladby, které se plně podřizují, a přece v ní každý z nich zůstává i naprosto jedinečnou částicí. Společně tak stávají se očividnou hudbou dynamických tvarů malbou dotýkané celistvosti odvěkého řádu přírody. Vyvázané z účelových pout a svazujících měřítek zvou k nahlédnutí do závratné hlubiny univerzální jednoty – rovnocenného pohledu oběma směry do dvojího nekonečna – makrokosmu i mikrosvěta. Jsou tu jejím výmluvným podobenstvím a zjevně tak navazují na základní linii výstav kmenových autorů
Jílkovy galerie.

O Pavlu Hayekovi psali jiní...

person   born   note
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

O Pavlu Hayekovi psali jiní...

person   born   note
Hayek Pavel   10. 3. 1959