Koupání. Akt ve výtvarném umění 1. poloviny 20. století

type of document: text
imprint date: 2011
number of page: (1 list)
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Vážené dámy a pánové,
vítám vás na výstavě „Koupání“, nazvané podle několika děl tohoto námětu, která se zde nacházejí. Kromě nich tu můžeme vidět Toaletu, Lučištníka, Tři Grácie, Melancholické děvče, Jinocha a spoustu dalších děl; všechna však mají jedno společné – jsou to akty.
Tato výstava není 1. přehlídkou svého druhu – „Mezinárodní výstava aktu“ se konala např. ve Vídni v roce 1928. Okomentoval ji redaktor časopisu Volné směry, který napsal, že je to pouhé „vystavování nahého masa“. Kritizoval i uspořádání výstavy, která podle něj neměla koncepci a „rozpadla se v řadu nesouvislých děl, která v takovém množství nemohla charakterizovat jednotlivé umělce“, natož podat přehled uměleckých směrů. Mužských aktů bylo navíc tak málo, že působily jako vetřelci.
I já jsem se zpočátku obávala, že výstava bude pouhou přehlídkou „nahého masa“. Ostatně ani výstava „Bytosti odnikud“, uspořádaná Galerií hl. m. Prahy v letech 2008
a 2009 a představující akademickou malbu převážně aktů z 1. poloviny 20. století, nebyla přijata zcela bez výhrad. Proto jsem se snažila vyvarovat chyb, které vyjmenovává výše zmíněný redaktor časopisu Volné směry.
Množství děl jsem omezila na 39 exponátů (tady se ale musím upřímně přiznat, že jsem k tomu byla donucena spíše výstavními podmínkami v naší galerii a finanční situací obecně) a díla jsem rozčlenila do jednotlivých etap vývoje českého umění od počátku 20. století do roku 1950. Výstavu doprovázejí texty, které rozdělují exponáty do několika slohových etap. Divák se tak může postupně seznámit s díly secesními, kubistickými
a s uměním vznikajícím za 1. republiky; následuje etapa expresivní a fauvistická a k nim v kontrastu umění klasické a lyrické. Od 30. let se pak objevuje surrealismus a poválečný vývoj je zakončen Vodíkovou Venuší Ladislava Nováka z roku 1950.
Za další úkol jsem si předsevzala představit ve stejném poměru akty ženské i mužské. Vzhledem k tomu, že všichni umělci na této výstavě byli muži (ženy – výtvarnice 1. poloviny 20. století bohužel toto téma příliš nepreferovaly), je nakonec logické, že ženských aktů tu najdete nepoměrně více. Přesto je tu k vidění i pár děl s tematikou mužského aktu – je jich přesně 8! Navzdory tomu doufám, že na vás nebudou působit jako vetřelci.
Nakonec bych chtěla citovat Alfreda Lichtwarka, který v roce 1901 napsal: „Umělecké dílo je samoúčelem pro toho, kdo je stvořuje. Pro ostatní existuje teprv tehdy, když oživne v jejich duši.“ Přeji Vám tedy, aby umělecká díla oživla ve vaší duši a aby ve Vás tato výstava zanechala samé příjemné pocity.

Koupání. Akt ve výtvarném umění 1. poloviny 20. století

person   born   note
Odehnalová Markéta   27. 2. 1982    

Koupání. Akt ve výtvarném umění 1. poloviny 20. století

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2011/02/11 - 2011/03/27   Koupání - akt ve výtvarném umění 1. poloviny 20. století, Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)

Koupání. Akt ve výtvarném umění 1. poloviny 20. století

  institution, city, signature, notes  
  G 68219, Havlíčkův Brod, Galerie výtvarného umění - výstřižek