Když v roce 1983 uspořádala historička umění...

type of document: text
imprint date: 2011
number of page: 2 listy
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
-
Když v roce 1983 uspořádala historička umění Marcela Pánková výstavu tří malířek v mělnické Galerii Ve věži, měla víc než šťastnou ruku. Jasnozřivě spojila tři nejsilnější ženské osobnosti startující střední generace - Marii Blabolilovou, Anežku Kovalovou, Miroslavu Zychovou. Anežka v Galerii Caesar už samostatně vystavovala, na Mariinu výstavu Olomouc možná teprve čeká, Mirku tady máme dneska.
Výstavu jsme nazvali – já název navrhl a Mirka ho přijala - Obraz v obraze. Zaujalo mě totiž, a zdaleka jsem nebyl první, kdo si všimnul, jak se z její tvorby vyděluje soubor prací, ve kterém cituje díla jiných autorů. Možná to je v poslední době dokonce její hlavní téma. Obrazy Miroslava Komínka, nafukovací zvířata Libuše Niklové, užitkové předměty na pokraji kýče, dobový design, postavičky z rodinného betléma, kulisu stromu, předměty, které jsou jí něčím blízké, kterým je či byla nablízku, svoje malby a kresby. Jak tomu rozumět? Možná to je projev touhy po společenství, snaha po překonání samoty, spojení s něčím důležitým, vyrovnání se s čímsi cizím, připomínka ztraceného čas, vzpomínka na dětství, vědomí vlastní bezmoci a omezenosti.
K zobrazovaným předmětům má Mirka tak těsný vztah, jakoby to byly součásti její bytosti. Pro ni to není haraburdí, ale nosiči vzpomínek, na čas zapomenutí či zavržení souputníci, téměř polobytosti nadané pamětí. Člověk už tady není, a jeho šaty dál udržují podobu známého těla.
Když se vloni konala velká výstava Libuše Niklové, použili pořadatelé pro její název – škoda, že bez uvedení autorství - pozměněné jméno obrazu Miroslavy Zychové z roku 1998 - 31 200 cm³ dechu. Proč to připomínám? Mirčiny názvy jsou podstatnou součástí díla. Neslouží jenom k rozlišení, napomáhají porozumění. Teprve lidský dech - vdechnutí – dodá slehlým plastům nejen tvar, ale i cosi podobného duši.
Při studiu na pražské Akademii se Mirka seznámila s grafikou, vytvořila několik desítek detailně propracovaných leptů. Ve školní dílně se potkala s keramikou. Nádoby (misky, zásobnice, dózy) i volné plastiky inspirované užitkovými předměty, například plechovými bandaskami, modelovala z hliněných plátů, do kterých se otiskla výrazná struktura hrubé džínsoviny. To – keramika a grafika - bylo, dnes je Mirka především malířkou.
Její dílo není početné, snad stovka obrazů, je ale neobyčejně vážné a výjimečně soustředěné. V malbě jde tvrdě za svým, jakoby jí bylo všechno jasné, jakoby kdyby nebyly překážky a jako by na všechno bylo dost času. Na obrazech někdy pracuje i několik let. Jsou obsahové, přítomnost osobního sdělení z nich přímo vyzařuje. Vznikají podle skutečnosti, ale nejsou zobrazením reality. V ateliéru si staví – někdy přímo na svých kresbách, jindy na rubech plakátů, kterými prosakují zlomky textů – podivuhodná zátiší z nalezených předmětů, z prvků vyřezaných z polystyrenu. Vztah předmětné skutečnosti a díla je podobný – snažil jsem se to naznačit v katalogu výstavy - metodě Paula Cézanna. Zátiší, která si jako vodítka vytvořil, neexistují, jablka dávno zplesnivěla, světlo se stokrát změnilo, ale proces definování zdaleka nekončí. Přicházet denně znovu a znovu k rozpracovanému obrazu je náročné, mění se denní doba, roční období, podoba okolí, malířova nálada - malířčino rozpoložení. Může být dílo – velké dílo - vůbec někdy hotové? A nebo jinak – když práce končí – je to proto, že malířka už nemá co dodat, nebo neví, jak dále pokračovat?
„Jednoho dne pravila mi matka,“ píše Comte de Lautréamont v překladu Karla Teigeho, „hledíc na mne svýma sklovitýma očima: ´Až budeš na lůžku a až uslyšíš vytí psů na polích, ukryj se po pokrývkou a nevysmívej se tomu, co dělají: mají neztišitelnou žízeň nekonečna, jako ty, jako já, jako všichni ostatní lidé bledých a podlouhlých tváří.´“
Zatím neznám lepší definici smyslu umění.

Když v roce 1983 uspořádala historička umění...

person   born   note
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Když v roce 1983 uspořádala historička umění...

person   born   note
Zychová Miroslava   12. 11. 1945    

Když v roce 1983 uspořádala historička umění...

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2011/05/03 - 2011/05/26   Miroslava Zychová: Obraz v obraze / Picture in the Picture, Galerie Caesar, Olomouc (Olomouc)

Když v roce 1983 uspořádala historička umění...

  institution, city, signature, notes  
  A 71004, výstřižek