Na této výstavě uvidíte - de facto - zlomek...

type of document: podřazený dokument
parent document: Jindřich Novák: Kresby z Makedonie
imprint date: 1969
number of page: 2
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
Na této výstavě uvidíte — de facto — zlomek tvorby Jindřicha Nováka, zajímavý sice, ale přesto jen zlomek. Neuplyne dlouhý čas a uvidíte jeho práce znovu. Neopomeňte výstavu příští, bude stát za to. Znám výtvarníka Jindřicha Nováka již půli jeho věku, asi 23 let. Sledoval jsem jeho vývoj několika zajímavými etapami. Říkám-li sledoval, vím že mi stál za to. Nebyly to skoky mládí, ani tápání. Nebyl pod vlivy — hledal se prostě! Začínal jako vtipně myslící propagační grafik. Nápaditý, s originálními motivy. Z počátku byla myšlenka čilejší než ruka, ale brousil, i rukopis zlepšoval.
Ale hazardér! Ač byl už na značné výši (a měl rodinu), nemyslil nikdy pekuniárně zištně a „vrhl" se na volnou grafiku, která ho začala vábit neodolatelně — přes model — kouzlo tvarů — někdy primitivností — jindy komplikovaností. A byl v krátké době dobrým grafikem.
V SČSVU přestoupil do této sekce v roce 1959. Pracoval, byl pilný a vystavoval s úspěchem, ale pokoj neměl. Jak rostl, vznikal nový neklid.
Plastika. Skoro hravě začal s vystřihovánkami dětských hraček — a hned znamenitě, jak ukázala výstava 1959. Plastika ho zajímala i v oboru bytových doplňků. Kolik nápadů dekorativních i praktických ten mladý muž realizoval, uvidíte také vbrzku na jiné jeho výstavě.
Nu a to, co vidíte na této výstavě, je tvorba z letních měsíců roku 1968. Je to odskok od jeho nynější epochy olejů, práce dle mého soudu nejzajímavější, kterou veřejnosti předloží v době co nejkratší. Přeji mu mnoho zdaru a dobré přijetí.

Na této výstavě uvidíte - de facto - zlomek...

person   born   note
Jonáš Albert   7. 3. 1893    

Na této výstavě uvidíte - de facto - zlomek...

person   born   note
Novák Jindřich   18. 8. 1923