Vrství se obraz na obraz...

type of document: podřazený dokument
parent document: Jana Budíková
imprint date: 2008
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
Vrství se obraz na obraz…
Nahlížením do přírody myslí pojmy nezatíženou noříme se do barevné hudby tvarů, která se v nás rozpomíná na všechny své rozmanité proměny. Obraz je návratem, pokusem o opětné splynutí s ní míří k sebezapomnění v jejím čirém prameni a žádný zdánlivý novotvar mu není cizí.
Podstata malby uniká slovu ponorem do skutečnosti, jeho zástupnou roli přesahuje. Mohu jím sotva naznačit, jak se potkává s mou zkušeností. Ta Janina s ní na první pohled souznívá, ale pod pláštěm spletitých linií původu zřetelně přírodního nese i tušené stopy minulých tělesných dotyků, a je tak i programní hudbou životních situací. Přestože měly kdysi i ostré zraňující hrany, bolest a tíha i radost dne zpětně se podobá snu nebo snad i jen zaslechnutému cizímu vyprávění. Zůstala ohlazená podoba věcí, tváří, míst a dějů, které si už stěží jasněji vybavíme.
Návraty ale jitří pozapomenuté, jsme řečištěm paměti v proudu událostí a všechno to dříve silně prožívané přítomnou chvíli výrazně spoluutváří. I proces malby je takovým rukodělným rozpomínáním a spontánně dosvědčí naše bytí v čase, tady, na Zemi. A snad právě to je tu skrytým jádrem výmluvné a mnohovrstevné řeči citlivě laděných i energicky hnětených obrazů, grafik a kreseb. Jadrná malba je Janě zásadní nutností a podobně otevřenou mysl zpříma a zřetelně osloví.
Výstava v roce jejích oblých šedesátých narozenin je malým připomenutím dosavadní cesty. Je „ohlédáním se“ příznivým, a v čase malby, odsouvané kamsi na vedlejší kolej, je i znovupotvrzením její neměnné hodnoty, nezávislé na dobovém mínění. Před její hutností žádná mediální manipulace neobstojí.
Miroslav Koval, Ohlédání, katalog výstavy
Galerie J. Jílka, Šumperk, 2006

Vrství se obraz na obraz...

person   born   note
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Vrství se obraz na obraz...

person   born   note
Budíková Jana   12. 6. 1946