Portugalec odhalí noční zahrady

type of document: podřazený dokument
parent document: Třebíčský deník
imprint date: 2011
page: 2
language: český

notes:
-
Třebíč – Výstavu současného portugalského surrealistického umělce Miguela de Carvalha otevřelo Městské kulturní středisko v Galerii Ladislava Nováka v třebíčském Zámostí.
Carvalho tvoří básně, koláže a objekty. Třebíčská výstava má titul Noční zahrady. Jednotlivé koláže mají v názvu autorovy verše ze stejnojmenné skladby. Principem koláže je sdružení rozličných, hlavně papírových prvků různého původu. Prvky Carvalhovy pocházejí ze starých reprodukcí dřevorytin a ze soudobých barvotisků. Kombinuje je do rozličných podobenství. Nekonečnost variací, jichž může surrealista využít při ponoru do techniky koláže, vede až k otevření snového světa.
Na počátku Carvalhovy práce je zpravidla básnická metafora, tedy pomyslné vidění rodícího se možného obrazu z hlediska osobité obraznosti. Onu básnickou metaforu pak Carvalho přeměňuje v metaforu výtvarnou. Rozvojem práce v technice koláže jsou Carvalhovy přitažlivé objekty s vypjatou metaforičností. Účelem živé zahrady je poskytnutí krásné podívané. Carvalho však ve svých Nočních zahradách v trendu surrealismu krásu nikterak neupřednostňuje. Je obrácen k zrcadlení podvědomých myšlenkových pochodů a staví se proti tomu, co leží v cestě odhalení neobvyklého. Výstava je přístupná do 21. srpna.

Portugalec odhalí noční zahrady

person   born   note
Dočekal Jan   12. 7. 1943    

Portugalec odhalí noční zahrady

person   born   note
Carvalho Miguel de   13. 4. 1970    

Portugalec odhalí noční zahrady

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2011/07/18 - 2011/08/21   Miguel de Carvalho: Noční zahrady / Jardins nocturnos / Les jardins nocturnes, Galerie Ladislava Nováka, Třebíč (Třebíč)

Portugalec odhalí noční zahrady

  institution, city, signature, notes  
  A 73683, Miguel de Carvalho