Obrazy Františka Grosse

type of document: podřazený dokument
parent document: Národní osvobození
imprint date: 1947
page: 4-4
language: český

notes:
František Gross je vedle Fr. Hudečka a K. Lhotáka jedním z nejvyhraněnějších malířů tzv. Skupiny 1942, jež dnes tvoří levé křídlo Umělecké besedy. Oproti Hudečkovi, který je vybaven silnou dávkou básnické fantasie a invence, je Gross střízlivější, méně spontánní a výbušný. Jeho vývoj je pozvolný, poměr plynulý a uvážlivý. Jeho rejstřík je užší, barva tlumená šedí se ozývá intensivněji jen v cela mimořádných případech. Ve své podstatě je Gross romantik, i když jeho tvorba na sebe bere nekonvenční podobu a nabývá tu a tam objektivnějšího smyslu. Vnitřní rozštěpenost, jež poznamenala téměř bez výjimky celou generaci jeho vrstevníků, překonává kázní opřenou o poznatky čerpané z nejvyspělejšího evropského formálního usilování, především však z konstruktivních tendencí vycházejících z picassovského kubismu.
Vybaven touto výzbrojí ponořuje se do svých vidin, pohybujících se na rozhraní mezi denní skutečnosti a snem a vtiskuje jim ráz romantické hry, v níž vystupují na konkrétní kulise staré surrealistické fantomy, změnivši se postupem doby v zmechanizované lidské stroje, symboly pokročilé civilisované doby. Tam, kde kulisa mizí a sen ustupuje bdělému nazírání, mění se obraz v zátiší a nabývá objektivnější povahy. Jinde je pouze řešena sama kulisa, jež činí často dojem opuštěného jeviště, v němž se obvykle odehrává malířův básnický sen.
Výstava v galerii J. R. Vilímka uvádí všechny tři zmíněné způsoby řešení. K nim se připojují studijní záznamy z francouzské cesty, jež přinášejí v poetisujících a náladových krajinách některá řešení, jež je nutno pokládat za nebezpečná, i když je zřejmé, že v nich autor sleduje nové úmysly.
Při celkovém hodnocení Grossovy práce je nutno vyzvednout úsilí o vlastní cestu v kontaktu s dobou a nejprůbojnějšími evropskými snahami a ocenit jeho nekompromisnost v postoji k výtěžkům, jež mu slouží za východisko k hledání dalších cílů. Tyto vlastnosti je třeba zdůraznit už proto, že se dnes často setkáváme leckde s ochotou se jim zpronevěřovat.
fd

Obrazy Františka Grosse

person   born   note
Doležal František   28. 7. 1910   podepsán fd

Obrazy Františka Grosse

person   born   note
Gross František   19. 4. 1909    

Obrazy Františka Grosse

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1947/05/23 - 1947/06/11   František Gross: Nové obrazy a kresby, Galerie Jos. R. Vilímek, Praha

Obrazy Františka Grosse

person   born   note
Hudeček František   7. 4. 1909    
Lhoták Kamil   25. 7. 1912    

Obrazy Františka Grosse

group
Skupina 42

Obrazy Františka Grosse

  institution, city, signature, notes  
  Jarmila Štogrová, Hlinná (Litoměřice)