Poznámka autora - návod k použití

type of document: podřazený dokument
parent document: Jiří Šalamoun: Čtvrté kolo u stolu, pátá noha na papíře
imprint date: 2004
page: 1-2
language: český

notes:
-
Výstava, kterou katalog provází, je nasměrována v řadě programových výstav benešovského Muzea umění k typu práce, která mě zaměstnávala tu více, tu méně po celý život, často mě pomáhala se živit, někdy mě udržovala nad vodou a téměř vždy mě nějakým způsobem zajímala a bavila; přivedla mě taky do styku s řadou pracovitých a chytrých lidí a občas ke kontaktům nebo neshodám především s jinými kolegy pozoruhodných postojů a kuriósních povah, ne vždy lehce přijatelných a akceptovatelných.
Studoval jsem kdysi, po pražské AVU, v Německu na vysoké škole, kromě ilustrace také typografii a užitou grafiku (dnešní grafický design), která se stala vedle ilustrování, volné grafiky, kresby a později i animovaného filmu mou čtvrtou nohou často rozviklanou u pracovního stolku; když nastala nepřívětivá hubená léta, pomohla mi přežít. Protože se odehrávala v jakémsi anonymním nebo poloanonymním šeru bez nebezpečného podezření z uměleckých tvůrčích aspirací, často jen s nejistou řemeslnou odpovědností k výsledkům a bez dnešního anonymního lesku byla také akceptována jako naše přijatelné východisko mnohými, kterým vadilo skoro všechno, co jim osobně přímo nechutnalo a nepřinášelo výhody.
Ale tento řád, práce s materiálem, vymyšleným generacemi před námi, zkušenosti s pravidly dřívějších kolegů, tradice této práce, vystopovatelné díky knihovnám, archivům a starým půdám, soukromým knihovnám a antikvariátům, přinášel vědomí určité kontinuity a návazností na často dávné úmysly a možnosti vzájemného pochopení a potvrzení logiky této práce s viditelným, hmatatelným a evidovatelným výsledkem na konci i s positivními ohlasy; možnost této práce s písmem (sazbou) sázeným nebo ručně vyráběným na papíře, černobílá architektura svislého a vodorovného, tmavého a světlého, váhy a lehkosti, hravosti i strohosti nebo vážnosti — vědomí omezených, často technických i časových omezení, hranice formátů, doby a časových a finančních limitů výrobců, to vše formovalo hřiště, na kterém bylo nutné se pohybovat, i pravidla her, přesto to stále dovolovalo si v rozměrech hřiště občas zábavně a v logice smyslu vstřícnosti k uživateli zahrát.
Tento katalog je pokusem, čas od času po částech realisovaným, zachytit jistou profesní pořádkumilovnost a odbornou zodpovědnost k oboru práce, které jsem se zúčastnil a její výslednou viditelnou podobu, i mou účast a podíl na ní, vše v rámci možností a doufám i normální logiky bez přehánění a přeceňování ať už zadání nebo výsledků, ale rozhodně s pokusem porozumět v dané době situaci i roli mého povolání ve hře. Vedl jsem si, (ne vždy stoprocentně důsledně) - už z těchto zmíněných důvodů a jakýchsi všeobecných návyků z domova, škol, dřívějších způsobů a jako zdravotně léčitelskou oporu – záznamy práce, a toto je výsledný, určitě ne dokonalý a stoprocentně bezchybný výsledek; je to ale vcelku dost přehledný a zavedený již úzus, vyzkoušený jindy mnou i jinými dříve a doufám, že i poučný a případně použitelný i pro naši
dobu a určitý zájmový okruh.
Je to také část dokladového materiálu obhajoby nebo žaloby u Posledního soudu na zemi i na nebi, ať už se pod tím rozumí cokoli, a to u soudu vyššího i mého vlastního. Také je to skříň se zásuvkami i policemi a háčky, do které se dá dodatečně nalezené nebo vzpomenuté správně alespoň časově a místně zařadit a chybějící dál doplnit, jakýsi rastr na eventuální další vyplňování případných volných kolonek, dalšími informacemi při teď zpětném šmátrání ve starých papírech a zapadlých údajích, ať už jsou to znovuobjevené a na světlo vyvolané nalistovatelné sousední
dokumenty nebo informace vyčtené ze smluv a dopisů, někdy i vykřesané ze zaříkávání vzpomínek vlastních. Z důvodů časových, finančních i jiných je váha položena také i na typ věcí zvaných často efemérní, na bagately, nebo jinak pojmenovatelné snad i oprávněně; typy úkolů často vzniklé ve spolupráci s kolegy více nebo méně známými, ať už v souhře nebo i občas v zajímavé disonanci. Je to míněno také jako hlas v oslavném chorálu na tradiční tiskařinu a visuální komunikaci, jak se tak dnes hezky říká, těch dřívějších časů, ještě ne tak vzdálených a možná jen dřímajících někde v tiskařském a grafickém Blaníku.
Mé práce ostatního typu jsou uvedeny jen rámcově a stručně, tak jak jim v tomto sešitu náleží poprávu místo; snad na ně dojde řada někdy jindy a jinde.
Zmíněny jsou tu blíže autorské knížky, které patří tak trochu do přechodného tvaru mezi knihu a volnou grafiku či malbu; knížky, v nichž hraje výtvarník rovněž roli třeba i autora textu nebo někde i naopak; jsou to útvary blížící se čímsi autorskému animovanému filmu s podobnou možností obrazového i slovního dvojhlasu a snadnou přenosností a třeba i rozmnožovatelností včetně možnosti skladování a rozesílání; a zároveň už hotové dokumentace, čímž
hraničí snad něčím rovněž i s happeningy či performancemi právě svou mediální autodokumentárností a důrazem na materiál.
Jsou zde uvedeny kromě obvyklých knih, ilustrovaných či typograficky zpracovaných, a kulturních či výstavních plakátů také méně často zmiňovaní jiní nositelé (nosiči) — gramofonové obaly, novinové, časopisové nebo ročenkové kresby a ilustrace, kresby pro brožurky a drobnější tiskoviny a tak dále a tak podobně, určitě ne všechny. Práce pro film a televizi nebo divadlo je rovněž zmíněna jen v obrysech, stejně jako práce pro výstavnictví; na některé práce se vůbec nedostalo.
Obrázkové ukázky slouží jako informace o typu či charakteru uvedených sepsaných realizací, o rozptylu a rozsahu hřiště a jako pomocné signálky pro orientaci v záplavě slov a řádek, i snad malé občerstvení při eventuální únavě případných zájemců. Nemohou víc než být drobnou ukázkou charakteru mé účasti v moři tohoto typu naší pěkné práce grafiků, typografů, úpravců a tiskařů.

Připojuji poděkování kolegům, které to zajímá a kteří se zúčastnili na mé někdy nijak zvlášť hodnocené práci - tu spojenou s psaním, korigováním, zařazováním atd., a jen taktak okrajově financovanou. Uvádím tu (do seznamu kolegů typografů, grafických úpravců a nakladatelských nebo vydavatelských redaktorů, jména kolegů zaměstnaných nebo smlouvami a úvazky na spolupráci vázaných, myslím, že se tu příliš oslabuje dík lidem, kterým patří a kteří budou následovat) alespoň ty, na které si v tuto chvíli jsem schopen vzpomenout bez pokusu je řadit dle důležitosti nebo časové posloupnosti; mnozí z nich byli nebo se stali mými nejen kolegy, ale i kamarády. Na prvním místě je to asi Milan Kopřiva, pan Ivan Urbánek, Gert Wunderlich, Peter Baarman, Martin Bouda, Jiří Lípa, Vladimír Nárožník, dr. B. Holý, Pavel Hrach, Milan Jaroš, Václav Sivko, Karel Vaca, Miloš Rein, paní Bláhová, Milan Dorazil, paní Irena Zátková, paní Stanislava Chvojková, Walter Stamberger, Zdena Šmídová, Zdenek Seydl, Oldřich Hlavsa, Václav Kocourek, Eva Zaoralová, Josef Velčovský, paní Jana Vysoká, paní Klára Vachulová, Bedřich Skála, Václav Kučera, dr. Eva Kondrysová, paní Fialová, pan Vl. Vácha, Zdenek Ziegler, Vladimír Vimr, Zdeněk Kudělka, Vratislav Färber, Milan Dorazil, Jan Rajlich, Milan Grygar, Marta Budilová, Werner M. Hirte, dr. Arno Linke, Miroslav Váša, Silva Hofmanová, Jiří Svoboda, Jochen Walch, Pavel Brom, Jan Rous, Václav Bedřich, Jiří Slíva, Pavel Sivko, Jarmila Fialová, Jaromír Zemina, Josef Kroutvor, J. Blažejova, Oldřich Hlavsa, Josef Týfa, Vladislav Zadrobílek, paní Kubrová, Alex Koenigsmark, Rudolf Čechura, Zdena Deitchová, Helena Faltysová, Jan Hořejší, Jan Svoboda, Eva Š.-Natus, animátoři Krátkého filmu, Juraj Herc, Dušan Klein, Jindřich Kovařík, dr. Strusková, Kobra-Kučera, Leo Novotný a další, a všem anonymním a nejmenovaným se v časové tísni omlouváme.

Poznámka autora - návod k použití

person   born   note
Šalamoun Jiří   17. 4. 1935