7 let v nitích

type of document: text
imprint date: 2012
number of page: 1 list
language: český

notes:
-
7 let v nitích
Sedm let myslím v nitích.
Jak:
Myšlenky jsou tenká vlákna, která jedno po druhém vytváří pole obrazu. Aby se takto stalo, je nutné zpomalit dech a téměř vypnout mozek. Myslím tím, pokusit se zastavit tok myšlenek, tu vnitřní nepřetržitou řeč, chtění, toužení, přemítání, hodnocení nebo se aspoň pokusit o ztišení. Nitě, jejich tloušťka, tenkost, barva, dohromady dávají nekonečnou řadu možností.
Pohybem ruky mysl vytváří nití vlákno po vláknu obraz.
Moment prázdna:
Místo, kde není možné dopředu vědět, co vzniká – vznikne, neboť to nevidíme a ani netušíme, protože vrstvení nití je tak pomalý proces, že jedna niť nemůže vystihnout – setkat se s rozumovým záměrem, ať je jakkoliv dlouhá. Nejdůležitější fáze je právě toto prázdné tiché vrstvení, těžko říct zbavené očekávání (jako by rukou hýbal někdo jiný).
Klíč:
To je ono dobrodružství, které chvíli – věčnost, nenese vůbec nic – totální prázdno, propad, (několik čar z nití a zase znovu navlékání nové nitě, oko sledující zkoumavě to, co velice pomalu začíná utvářet určitý tvar nebo nějaké barevné pole).
Sepnutí mozku:
Oko zachycuje tvar, v barevném poli objevuje krajinu, ptáka, lodě, obličeje. Mozek spíná, spojuje se s vnitřním světem. Dostavuje se radost. Tento proces by se možná dal pojmenovat: Děkuji – vím. Záměr, který na počátku neexistoval, existuje, jen se posunul v čase.
Závěr:
Pak už se obraz stává cappuccinem, jazzovou skladbou, kterou si velice pomalu zažívám, užívám, jehlou protkávám.
Je tedy obraz odrazem mysli? Nebo se odraz mysli stává obrazem?
19.1.2012 D.M.

7 let v nitích

person   born   note
Mikulášková (Kopková) Daniela   11. 5. 1974    

7 let v nitích

  institution, city, signature, notes  
  A 91049