Roland Schmid: Vzpoura nedotknutelných

type: autorská
place of exhibition: Galerie FONS firmy Stapro s.r.o.
date of exhibition: 2006/03/02 - 2006/04/12

note:
Vzpoura nedotknutelných
Nedotknutelní, neboli Daliti, jak se dnes sami nazývají, stojí na nejnižším stupni indického kastovního systému. Zastupitelé vyšších kast považují Dality za nečisté a jejich pouhou přítomnost, nedejžto fyzický dotyk, za natolik znečisťující, že může zapřičinit otravu - proto platí pro ostatní kasty za nedotknutelné. Po celá staletí byli Daliti vyloučeni ze společenského života, byli odsouzeni k výkonu nejšpinavejších prací, jako vyprazdňování latrin nebo odstraňování zdechlin. Po dobytí nezávislosti od Velké Britanie v roce 1947 byla Dalitum přiznána rovnoprávnost, tradiční kastovní systém byl v roce 1950 novou ústavou oficiálně zrušen. Přesto se praxe nedotknutelnosti, hlavně na vesnicích, až dodnes moc nezměnila. Daliti jsou nadále ponižováni a vykořisťováni, jsou nuceni žit v usedlostech mimo vesnice, nesmí vstoupit do hinduistických chrámu, což přináší Brahmanum pěkné zisky, protože si nechají od Dalitů za ritualní služby bohatě zaplatit. Daliti jsou nadále vyhošťováni z domů, z usedlostí, z obchodování. Aby neotrávili vodu, nesmí jí nabírat ze studní a čekají často celé hodiny, až se někdo z jiné kasty smiluje a nabere vodu do jejich veder. Když se začnou domáhat jejich ústavou zaručených práv, riskují často svůj život a jejich domy bývají zapáleny.
Aby se postavili proti této nespravedlnosti, začali se Daliti poslední dobou na mnoha místech nově organizovat a společně politicky a sociálně vystupovat. Jednou z takových organizací je Bodhidharma International Mission, kterou ve státě Karnataka založil v roce 2001 Bhante Bodhidamma. Bhante Bodhidamma absolvoval zen-budhistický trénink v klášteře Sogenji v Japonsku. Jeho misionářským cílem je konvertovat co nejvíc Dalitu k budhismu. V budhismu nemá kastovnictví místo, nikdo se nepovyšuje nad jiného. Navíc je Indie kolébkou budhismu a podle teorie Bodidammy jsou Daliti částí původního obyvatelsva Indie. Až vpádem indoarijských dobyvatelů do Indie a nastolením hinduismu, asi 500 let po smrti Buddhy, bylo původní obyvatelstvo pokořeno a nastolen systém kast. V konvertovaní Dalitů k budhismu se odráží jejich touha po spravedlnosti, touha po sebeúctě.
Já jsem se seznámil s Bodhidammou v roce 1995 v klašteře Sogenji u Okayamy a doprovázel ho na jeho misionářských cestách po Indii v roce 2003. Vyvrcholením jeho úsilí byla v roce 2003 masová konverze v Bangaloře, při které asi 150 000 Dalitů vystoupilo z hinduismu a přijalo za svou víru budhismus.
Tato moje fotografická práce neni zakončena; hodlám v ní v tomto a snad i příštích letech nadále pokračovat.
Roland Schmid
Basel 20. února 2006

Roland Schmid: Vzpoura nedotknutelných

person   born
Schmid Roland   5. 6. 1966    

Roland Schmid: Vzpoura nedotknutelných

institution, city, address
Galerie FONS firmy Stapro s.r.o., Pardubice (Pardubice), Pernštýnské náměstí 51

Roland Schmid: Vzpoura nedotknutelných

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2006   Roland Schmid: Vzpoura nedotknutelných