Vienna meets Prague

type: festival/veletrh
place of exhibition: Vídeň (Wien)
date of exhibition: 2021/06/12 - 2021/06/20

note:
Čtyři hodiny a tři minuty trvá cesta z vídeňského „Hauptbahnhof“ na pražské hlavní nádraží. To je přesně 253 kilometrů, a když zrovna neřádí koronavirus, je v denní nabídce okolo devatenácti spojů. A ačkoliv nejsou obě dvě města od sebe příliš vzdálená, stále zůstává mnoho nepoznaného.

Festival Vienna meets Prague, organizovaný Annou Rendl, Terezou Chaloupkovou, Ludgerem Hagedornem a Anežkou Jabůrkovou, chce svým rozmanitým programem nasměrovat návštěvníky k objevování české kultury a českého umění. Jako přeshraniční platforma podporujeme mladou českou uměleckou scénu a její přirozené zapojení do středoevropského kulturního prostoru a také poukazujeme na důležitost a nutnost mezinárodní sousedské spolupráce. „Vienna meets Prague“ se se svými aktivitami zapojuje do tohoto dialogu mezi oběma důležitými centry evropské kultury.

Česko rakouský kulturní festival Vienna meets Prague se v letošním vydání zaměří na Bohumila Hrabala, legendárního pražského spisovatele a představí ho v několika programových sekcích festivalu.

Bohumil Hrabal je možná tím nejoriginálnějším českým spisovatelem 20. století. Ve svém díle dal vzniknout naprosto jedinečnému pražskému mikrokosmu. Vykreslil svět plný anti hrdinů a něžných barbarů žijících ve své zvláštní smutné dojímavosti. Často je Hrabalovo prazvláštní vyprávění zasezeno do neobyčejných kulis a charakterizováno groteskními pointami v duchu takzvaného „selského rozumu“. V jeho tvorbě se potkávají dva velké a slavné literární odkazy v podobě Jaroslava Haška a Franze Kafky. Hrabal vytvořil ale například zcela unikátní pojem v podobě literárních postav tzv. pábitelů, kteří svým nestoudným plácáním krouží od světové politiky po nejvyšší lidské ideály. Tak, jak je Hrabal – sám velký vypravěč příběhů a anekdot – zažil na vlastní kůži v jeho oblíbeném pražském podniku U zlatého tygra.

https://wien.czechcentres.cz/program/vienna-meets-prague

Vienna meets Prague

person   born
Hrabal Bohumil   28. 3. 1914    

Vienna meets Prague

institution, city, address
Tschechisches Zentrum Wien (České centrum Vídeň), Vídeň (Wien), Herrengasse 17

Vienna meets Prague

person   born
Jabůrková Anežka