Sedmá olomoucká kašna

type: kolektivní
place of exhibition: Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění
date of exhibition: 2000/12/07 - 2001/01/14

note:
Salon
Po zkázách Třicetileté války přestala být Olomouc hlavním moravským městem. Hluboké pokoření se stalo zdrojem dlouhá staletí trvajícího traumatu. Olomoučané se s ním ovšem nehodlali smířit a usilovali o návrat k někdejší slávě. Jedním z prostředků, který k ní měl napomoci, se stala i nová monumentální výzdoba města, která měla všechny – zdejší obyvatele, příchozí i vídeňský dvůr – upozorňovat na to, že se pohybují na půdě starobylého města. Města tak starobylého, že jeho kořeny souvisejí s bájným založením nejslavnějším z vladařů antického Říma Gaiem Juliem Caesarem. I to se stalo jednou z pohnutek k budování souboru kašen na přelomu 17. a 18. století. Tyto všestranně náročné akce byly zakončeny slavnostním vysvěcením sloupu Nejsvětější Trojice, který zase odkazoval na další báji o tom, že před půl tisíciletím bylo porážkou Tatarů pod zdejšími hradbami vlastně zachráněno západní křesťanstvo. A výzdobu hlavního městského prostoru – Horního náměstí – v té době dotváří i celkově restaurovaný orloj.
Poslední zamýšlený článek v této mozaice se však přesto nezdařilo uskutečnit. Měla se jí stát sedmá kašna, připravovaná rovněž pro Horní náměstí. Podobně jako u starších fontán, sáhli i zde Olomoučané po antické pověsti. Tentokrát s příběhem řeckého básníka Áríona, který nabyl značného jmění v zámoří, a když se pak s ním plavil domů, byl přepaden lodníky, rozhodnutými okrást jej a posléze i zabít. “Vás o svůj neprosím život, ale o to vás prosím, na lyru zahrát bych směl”, vyprávěl jeho příběh Ovidius. A poté, co sáhne do strun, vrhne se básník do moře. Náhle se však vynoří delfín, který jej nakonec na svém hřbetě dopraví domů, do Řecka. A Ovidius dodává, “ Bohové vidí čin dobrý. Vzal Jupiter delfína v nebe, ke cti a ozdobě přidav devět mu zářivých hvězd”. Poslání tohoto příběhu je jistě dodnes zřejmé. Připravovaná kašna měla všem a zejména panovníkovi připomenout: Hle, takové město, s takovými kořeny a s takovými zásluhami přece není možné pokořovat a zbavovat výsad – odměnou za vrácení uloupeného bývá výstup na nebesa!
Návrhy sochaře J. A. Richtera z roku 1751 však byly o dva roky později zamítnuty a neuskutečnil se ani projekt architekta F. Brunnera na gloriet z roku 1846, který měl být vztyčen nad Křížovou studnou, otevřenou na místě plánované kašny. I ta však byla počátkem 20. století nahrazena veřejnými záchodky.
A tak báji o Áríonovi, s níž se Olomoučané natolik identifikovali, připomínala nakonec jen nástěnná kašna umístěná v letech 1895 – 98 jako pozadí pomníku císaře Františka Josefa I. na radniční stěně. I ta však byla v roce 1948 zbavena sousoší chlapce na delfínu – novověkého pokračování barokní alegorické mluvy.
Když tedy vrcholily přípravy k současné komplexní rekonstrukci Horního náměstí, byl do základního programu zahrnut i požadavek na vytvoření sedmé olomoucké kašny s námětem Áríonova příběhu, který je ostatně pro město aktuální dodnes. Městská rada se pak obrátila na zdejšího rodáka Ivana Theimera, který vytvořil řadu fontán a památníků v zahraničí, aby se ujal i tohoto díla. Na dnešní výstavě však nebudou představeny pouze jeho návrhy a variace k olomoucké kašně ( mají mimo jiné sloužit i jako podklad k veřejné diskusi o této otázce ), ale i dokumentace jiných realizací, které autor od roku 1989 uskutečnil nebo rozpracoval pro naši zemi.
- pz -

Sedmá olomoucká kašna

institution, city, address
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc), Denisova 47
Statutární město Olomouc, Olomouc (Olomouc), _

Sedmá olomoucká kašna

person   born
Zatloukal Pavel   27. 10. 1948    

Sedmá olomoucká kašna

person   born
Tesařík Martin   3. 7. 1954    
Zatloukal Pavel   27. 10. 1948    

Sedmá olomoucká kašna

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2000   Sedmá olomoucká kašna
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2000   Sedmá olomoucká kašna

Sedmá olomoucká kašna

key word
architektura
grafika
kresba
malba
plastika