Pavel Rudolf: Podle pravidel

type: autorská
place of exhibition: Galerie Jelení
date of exhibition: 2006/06/13 - 2006/07/15

note:
Zdroj: http://www.galeriejeleni.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=126&Itemid=102

Každá geometrická figura je určena svými vrcholy (body) a spojnicemi těchto bodů (úsečky). Body tvoří jakousi kostru obrazce. Spojnice jsou zviditelněné vztahy mezi body. Tyto body (vrcholy) jsou pro mé konstrukce určující - základní. Pro proměny obrazců volím jednoduchá pravidla. Konstrukce vychází z předem daného (dalo by se také říci subjektivně zvoleného) útvaru. Výsledná podoba je dána použitím předem zvoleného pravidla (pro pohyb nebo distribuci bodu), které je závazné, jinak by práce ztrácela smysl.

Pravidlo volím pokud možno co nejjednodušší, ale tak, aby vedlo k zajímavému výsledku. Tak vznikají transformace výchozího obrazce jako procesuální skladba postupně se proměňujících geometrických útvarů.. Jsou-li to kresby v ploše, vzniká dojem určitého prostoru (pseudoprostoru). Tvary se v něm zdánlivě pohybují a jsou viděny jakoby z různých pohledů a v různých rovinách. (To mi také v poslední době přivedlo ke skutečně prostorovým realizacím).

Některé práce vypadají jako destrukce tvaru, ale i ta podléhá pravidlům, stejně jako všechny jevy. Je možný i opačný postup. Od destruovaného tvaru dospět k původní a základní geometrické figuře. Je to práce s geometrickými útvary, ale vědomě nepoužívám v geometrii běžných metod konstruování, promítání apod. Pravidla si volím sám a složitější geometrické konstrukce neznám nebo je nechci znát, což mi dává větší svobodu při práci a větší radost z výsledku. Česky by se to dalo nazvat „kuchyňská geometrie". Volba pravidla je často podmíněna emotivně. Jakýkoliv literární obsah je vyloučen. Je to poezie geometrických forem, které se samy ze sebe vyvíjejí a žijí svým vlastním životem.

Pavel Rudolf

Pavel Rudolf: Podle pravidel

person   born
Rudolf Pavel   21. 6. 1943    

Pavel Rudolf: Podle pravidel

institution, city, address
Centrum pro současné umění (FCCA), Praha, Křižíkova 36
Galerie Jelení, Praha 5, Drtinova 15

Pavel Rudolf: Podle pravidel

person   born
Pěchouček Michal   21. 2. 1973    

Pavel Rudolf: Podle pravidel

antologie/sborník
  published   title (subtitle)
  2010   Galerie Jelení / Jelení Gallery 1999-2009
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2010   Obsah a seznam výstav 1999-2009 / Content and list of exhibitions 1999-2009
  2010   Pavel Rudolf: Podle pravidel / By the rules
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2006   Pavel Rudolf: Podle pravidel