...o lidech...

type: kolektivní
place of exhibition: Praha
date of exhibition: 2001/06/27 - 2001/09/02

note:
výstava se konala na dvou místech, v Českém muzeu výtvarných umění (Husova 19-21) a v Galerii Bayer & Bayer (Řetězová 9) účastníky proto nelze k příslušným výstavním prostorům jednoznačně přiřadit
-
V roce 1998 uspořádalo České muzeum výtvarných umění výstavu "...o přírodě..." s podtitulem Několik pohledů na současné české výtvarné umění. Výstava si kladla za cíl seznámit veřejnost s jedním z klíčových témat, vlastních období přelomu století. Syntetizovala pohled na "přírodu" z nejrůznějších úhlů, od tradiční krajinomalby přes analýzu přírodních procesů až po metaforu vzniku nové, člověkem utvářené artificiální přírody s podtextem otázky po smyslu takového snažení. Také výstava "...o lidech...", jejíž téma navodila již výstava předcházející, je příležitostí k uměleckým konfrontacím. Zdá se, že setkání autorů, jejichž umělecké postoje se utvářely v nejrozličnějších historických a společenských kontextech je samo o sobě důležité a zajímavé. Může informovat o pohybu historií ovlivněných idejí i jejich originálních způsobů zpředmětnění.
Stejně jako nebyla výstava "...o přírodě..." výstavou o krajině, tak také není výstava "...o lidech..." výstavou o figuře, ač se to v prvním plánu nabízelo a nabízí. Obě výstavy jsou tak zároveň důkazem historických proměn a vnitřního přerodu klasických výtvarných žánrů, rozvolňování jejich hranic a rozšiřování teritorií aktuálních uměleckých tendencí. Třetí díl zamýšleného triptychu výstav bude tvořit výstava "...o technice...", která uzavře okruh fundamentálních dobových témat dneška. Jejich posloupnost má svou genetickou logiku: z přírody lidé vzešli, přírodu si osvojili a od počátku začali vytvářet přírodu "druhou", "novou", přírodu ochočenou, civilizovanou. Od devatenáctého století začal tento proces nabírat na obrátkách (technické vynálezy, industrializace, urbanizace) až akceleroval k dnešnímu postindustriálnímu světu vyspělých komunikačních technologií s možností vytvářet virtuální, na přírodě zcela nezávislou realitu. Artificiální, technický svět se tak definitivně odpoutal od svého zdroje. Uprostřed mezi oběma póly figuruje lidský element - strůjce svého osudu, osudu přírody i osudu civilizace. Nepochybně tak zaujímá - protože jen on je nositelem odpovědnosti - klíčovou pozici.
Jak se tedy lidmi, lidským údělem, během lidského života, lidskými zvyklostmi, lidskými osudy a příběhy zabývá současné české výtvarné umění? Cílem výstavy je pestrý a rozmanitý obraz složený z mnoha pohledů představujících, alespoň některé důležité dimenze tématu. Takové, jakými jsou například lidská identita, mužská a ženská role, rodina, dětství, intimita, láska, erotika, násilí, válka, pomíjivost existence, bolest, smrt, morálka, tradice, mýtus, myšlení, poznávání, fantazie, sociální vztahy, komunikace, osamění, lidské obyčeje a rituály, etnicita, přebývání ve světě, obživa - to vše odehrávající se mezi póly přírody a civilizace.
Dva krajní póly celého rozpětí našeho "lidského" tématu výstavy ilustruje rozpor mezi osamělými umělými civilizačními bytostmi a autentickým kolektivním bytím v přírodním rámci, který upozorňuje na stálou potřebu úvah o dnešním a budoucím "lidství". Zdá se, že umění má jako obvykle svůj empatický předstih. Samozřejmě spíše klade otázky po smyslu. Nabízí vážná zamyšlení i ironická sdělení. Upozorňuje na morální odpovědnost i touhu po vědění. Poukazuje k lidské zakotvenosti v tradičních společenstvích i k dobrodružství hledání v nejisté existenci budoucnosti. Také k fyzické determinaci, ale i svobodě ducha. Mluví o osamělosti a opuštěnosti jedince v technicky propojeném světě i o lidské odvaze neochvějně kráčet dějinami.
zdroj - www.cmvu.cz

...o lidech...

person   born
Beran Zdeněk   7. 3. 1937    
Bláha Václav   1. 4. 1949    
Černický Jiří   1. 8. 1966    
Jasanský Lukáš   3. 3. 1965    
Kintera Krištof   20. 9. 1973    
Kvíčala Petr   20. 4. 1960    
Mainer Martin   31. 10. 1959    
Načeradský Jiří   9. 9. 1939    
Nepraš Karel   2. 4. 1932    
Nikl Petr   8. 2. 1960    
Novák Vladimír   30. 4. 1947    
Pauzer Karel   4. 12. 1936    
Plíšková Naděžda   6. 11. 1934    
Polák Martin   6. 5. 1966    
Purkrábková Hana   19. 8. 1936    
Skála František   7. 2. 1956    
Sopko Jiří   20. 2. 1942    
Sozanský Jiří   27. 6. 1946    
Střížek Antonín   22. 5. 1959    
Šafránek Jan   9. 4. 1948    
Šimotová Adriena   6. 8. 1926    
Šlapetová Barbora   2. 5. 1973    
Válová Jitka   13. 12. 1922    

...o lidech...

institution, city, address
České muzeum výtvarných umění, Praha, Husova 19-21
Galerie Bayer & Bayer, Řetězová, Praha, Řetězová 7

...o lidech...

person   born
Potůčková Alena   19. 3. 1953    

...o lidech...

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2001   ...o lidech... / About People... (Několik pohledů na sopučasné české výtvarné umění / Several views of contemporary Czech art)
tisková zpráva
  published   title (subtitle)
  2001   ...o lidech... (Několik pohledů na současné české výtvarné umění)