Jan Vičar: Křížem krážem tiskem

type: autorská
place of exhibition: Oblastní galerie Liberec
date of exhibition: 2009/02/16 - 2009/04/06

note:
V hudebním programu vystoupí Mackie Messer Band
-
Liberecká galerie pokračuje v představování českých grafiků střední generace. Tentokrát půjde o prezentaci tisků Jana Vičara /nar. 1967/ z posledních několika let. Autor sice pracuje s tradičními technikami jako je linoryt, mědiryt nebo litografie, ale používá je takovými způsoby, že výsledkem jsou tisky experimentálního charakteru. Do povědomí uměnímilovné veřejnosti se zapsal především svými linoryty monumentálních rozměrů. Výstava kromě nich představí především jeho komornější a méně známé práce.
Autorka výstavy Markéta Kroupová vysvětlila, proč výstava nese anglický název: „Anglické sousloví Crisscross Print se může do češtiny přeložit jako Křížem krážem tiskem a to poměrně věrně vystihuje autorův vztah ke grafické práci i způsob jeho tvorby.“ Jan Vičar totiž zkouší všechny možnosti, který fenomén grafiky přináší a nebojí se pracovat s technikami a materiály, se kterými nemá třeba příliš mnoho zkušeností. To znamená, že mu nechybí odvaha experimentovat a pouštět se na tenký led. Zároveň by se názvem Křížem krážem tiskem dal označit způsob jeho práce. Vičar bez pokory ryje do matrice a zanechává v ní hustou síť čar, z níž v našem oku vzniká velkorysý grafický obraz. Markéta Kroupová dodává: „ Práce Jana Vičara však nejsou pozoruhodné jen po technické stránce. Jeho tisky, především linoryty, v sobě nesou příběh. Připomínají často zdánlivě banální, ale pro autora důležitou událost.“ Autor čerpá z různých kulturních prostředí, které poznal během svých rezidenčních a stipendijních pobytů ( Jihoafrická republika, Německo, Rakousko, Velké Británie, Irsko, USA). Zároveň mu je blízká syrová estetika lidové tvorby. Kombinací obojího vzniká velice pestrá tvorba grafika, jehož zásadní díla připomínají, nejen velikostí, malované obrazy. Vičarovy grafiky většinou nepřinášejí intelektuální poselství, ale vizuální kvalitu a zážitek.
„Akční rádius Jana Vičara je velice široký, a proto ochotně přijal nabídku osobně se zúčastnit doprovodných programů k výstavě,“ upozorňuje autorka výstavy a dodává: „Autor má pedagogický talent, praxi a chuť s dětmi experimentovat. Byla by škoda toho nevyužít. Proto jsem společně s galerijní pedagožkou a panem Vičarem připravila víkendovou dílnu, na které si děti pod odborným dohledem budou moci vyzkoušet něco nového a neznámého a probudit svoji tvůrčí fantazii.“
zdroj - www.ogl.cz

Jan Vičar: Křížem krážem tiskem

person   born
Vičar Jan   9. 4. 1967    

Jan Vičar: Křížem krážem tiskem

institution, city, address
Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec), _

Jan Vičar: Křížem krážem tiskem

person   born
Kroupová Markéta   30. 6. 1979    

Jan Vičar: Křížem krážem tiskem

person   born
Kroupová Markéta   30. 6. 1979    

Jan Vičar: Křížem krážem tiskem

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2009   Jan Vičar
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2009   Jan Vičar: Křížem krážem tiskem / Criscross Print

Jan Vičar: Křížem krážem tiskem

key word
grafika