Dalibor Chatrný: Provazem a magnetem

type: autorská
place of exhibition: Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových
date of exhibition: 2009/02/12 - 2009/04/13

note:
Konírna
-
Pro Dalibora Chatrného je příznačné, že se nikdy nespokojuje s dosaženými výsledky. Dokáže v maximální míře využít každý objev, ale pak směřuje dál a odkrývá další možnosti a způsoby vyjádření. Neustále se vydává po nových cestách, experimentuje s nejrůznějšími technikami a postupy, aby co nejpřesněji vyjádřil vlastní představy. Brání se ověřeným a vyzkoušeným postupům, nachází nezvyklé výrazové možnosti za užití různých prostředků. Patří k těm, kteří důsledně spojují obsah s formou. V jeho projevu není nic samoúčelné. Na začátku je vždy základní myšlenka, z níž se teprve přirozeně odvíjí výtvarná podoba. Pro Dalibora Chatrného není ani tak důležitý výsledek, jako spíš proces, který k němu vede. Když se určitá linie uzavře, tak přichází období hledání a umělec mnohdy začíná z úplně jiného konce. Přitom se však dosavadní zkušenost samozřejmě promítá i do nových objevů.
Tato výstava je věnována dvěma okruhům, které se k sobě významově vážou. Jde o soubor obrazů, v nichž autor vytvářel linie a jejich soustavy provazy. Dospěl v nich k co nejúspornějšímu způsobu vyjádření. Podobně jako v obrazech s prořezávaným plátnem. Tentokrát šlo ovšem o metodu, kdy se materiál přidává a tvoří vlastně reliéf, zatímco v prořezávaných obrazech šlo o pronikání do dalších dosud neodkrytých vrstev a o prolínání různých prostorů. Do této kategorie patří instalace, ve kterých se dvě desky umístěné vertikálně a horizontálně propojí provazy, takže vznikne prostorová kresba.
Už v roce 1963 došel Chatrný ke kresbě magnetem na papíře. Využíval železné piliny a barvu, magnet byl umístěn pod plochou papíru. Šlo o obdobné experimenty, kterými se takřka ve stejné době zabýval Vladimír Boudník. Ten však fixoval podle siločar uspořádané železné piliny a z nich pak tiskl své listy. Od první poloviny šedesátých let pracoval Dalibor Chatrný čím dál intenzivněji s prostorem. V kresbách i obrazech se projevovalo jeho konceptuální myšlení, které se naplno prosazovalo od počátku sedmdesátých let.
Pozoruhodná a objevná je série objektů s magnety z roku 1972. Křehké a labilní kompozice jsou umístěny v plexisklových skříňkách. Vně i uvnitř jsou umístěné magnety, na nich jsou zavěšené kovové prvky, jejichž soustavy drží jen působením silového pole. Někde je třeba kovový proužek připoután lankem k dolní podstavě a využitím vlastností magnetu „visí“ ve vzduchu v přesně stanoveném místě. Zajímavé jsou i další konceptuální experimenty. Dalibor Chatrný si vložil do úst magnet. Na jeho tváři pak vznikl mohutný „plnovous“ z kovových pilin, opět přitahovaných magnetickým polem.
Výstava představuje sice jen úzké spektrum autorovy tvorby, ale snad tím výrazněji naznačuje principy, ze kterých po celý život vychází.
Jiří Machalický, museumkampa.cz

Dalibor Chatrný: Provazem a magnetem

person   born
Chatrný Dalibor   28. 8. 1925    

Dalibor Chatrný: Provazem a magnetem

institution, city, address
Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Praha, U Sovových mlýnů 503/2

Dalibor Chatrný: Provazem a magnetem

person   born
Machalický Jiří   16. 5. 1952    

Dalibor Chatrný: Provazem a magnetem

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2009   Věčný experimentátor Dalibor Chatrný
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2009   Dalibor Chatrný: Provazem a magnetem
  2009   Přednáška k výstavě Dalibora Chatrného
mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2009   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art In Prague Galleries (1. 3. - 30. 4. 2009)
sbírkový katalog
  published   title (subtitle)
  2009   Sbírky Musea Kampa / The Museum Kampa Collection