Katarina Šević: Atlas/design naïve

type: autorská
place of exhibition: Galerie Jelení
date of exhibition: 2009/02/02 - 2009/02/20

note:
Zdroj: http://www.galeriejeleni.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=236&Itemid=102

Tématem prací Katariny Šević je pohyb či lépe řečeno hnutí. Pohyb je totiž v jejím podání metaforou politických, společenských a historických procesů.

Typickým příkladem takové metafory je masová performance Social Motions z roku 2007, provedená v Berlíně. Odehrává se na pomezí řízené choreografie a spontánní události, a zkoumá vnitřní logiku pohybu většího množství lidí procházejících prázdným prostranstvím. Pohybem jako migrací se zbývá video-učebnice maďarštiny Easy and Fast – Hungarian (2004), kde scény jednotlivých lekcí přehrávají přistěhovalci na pozadí budapešťských reálii. Zajímavostí je že učebnice, podle které je video natočené, vycházela v Jugoslávii od 1962 do roku 1995 pětkrát v stejné podobě, a pouze v posledním vydání s jednou úpravou: název lekce „V továrně“ byl změněn na „Byznysmen“. Veřejná presentace videa proběhla v čekárně cizinecké policie v Budapešti.
Velmi osobní téma emigrace a návratu na širším geopolitickém pozadí řeší Katarina odtažitou museální prezentací v celku s názvem House Museum (2007). Zároveň tuto práci můžeme chápat jako institucionální kritiku, podobně jako instalaci Fitness Center (2001) ironicky nahlížející způsoby prezentace a vnímání uměleckých děl.
Důležité místo v rámci tvorby Katariny Šević má práce News from Nowhere 2008. Za prvotní impuls si bere novelu Williama Morrise a rozpracovává jí metodou asociativního vyprávění. Dějiny se tu pohybují k vizím budoucnosti, historická fakta k fikcím.

Pro výstavu ‘Atlas'/ Design Naïve v galerii Jelení si Katarina připravila dva vzájemně se propojující celky. ‘Atlas' je komplex vizuálních prvků vycházejících z kulturní historie, společensky daných významů a odkazů přímo spjatých se Srbskem a Maďarskem. Zeměmi, kde Katarina žila a žije.
Design Naïve Katarina nazývá osobní designové strategie, objevující se na veřejných místech jako neformální řešení designérských problému. (V českém prostředí bychom mohli najít paralelu v kutilství.) Design Naïve působí především jako zdroj inspirace pro ‘Atlas'. Výstava je průzkumem zaniklé ikonografie. Osobní sbírkou symbolu jejichž významy se změnily.

Díla Katariny Šević působí jako by byla vytvářená s neuvěřitelnou lehkostí a samozřejmostí. Zároveň je z nich cítit naléhavost myšlenek a závažnost témat jenž se dotýká.

Vasil Artamonov

Katarina Šević: Atlas/design naïve

person   born
Sević Katarina   1979    

Katarina Šević: Atlas/design naïve

institution, city, address
Centrum pro současné umění (FCCA), Praha, Křižíkova 36
Galerie Jelení, Praha 5, Drtinova 15

Katarina Šević: Atlas/design naïve

person   born
Artamonov Vasil   20. 8. 1980    
Lang Dominik   1. 8. 1980    

Katarina Šević: Atlas/design naïve

antologie/sborník
  published   title (subtitle)
  2010   Galerie Jelení / Jelení Gallery 1999-2009
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2010   Katarina Šević: Atlas / design naïve
  2010   Obsah a seznam výstav 1999-2009 / Content and list of exhibitions 1999-2009
mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2009   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art In Prague Galleries (5. 1. - 28. 2. 2009)