Zahrada Jiřího Trnky

type: autorská
place of exhibition: Galerie Smečky
date of exhibition: 2009/10/09 - 2010/01/30

note:
-
Již šestnáct let uplynulo od poslední velké výstavy Jiřího Trnky v české metropoli. Tuto etapu v prosinci letošního roku přerušila až Galerie Smečky, která od 9. prosince 2009 nabídne svým návštěvníkům výstavu jeho více než stovky děl s názvem „Zahrada Jiřího Trnky“. Unikátní exponáty z dílny jednoho z nejznámějších českých výtvarných umělců budou v centru Prahy k vidění až do konce ledna příštího roku.
Ilustrace Karafiátových Broučků, Pohádek Hanse Christiana Andersena, ale také řada obrazů soch a loutek z dílny Jiřího Trnky bude od zítřka k vidění v Galerii Smečky poblíž Václavského náměstí. Výstava slavného českého výtvarníka nabídne více než stovku exponátů, které zapůjčily významné galerie z celé České republiky. Většinu prací však vlastní Trnkova rodina. „Jsme nesmírně rádi, že nám Trnkovi dědicové tato díla, především loutky a plastiky, která se na výstavách obvykle neobjevují, zapůjčili. Praha tak bude po šestnácti letech svědkem výstavy českého velikána výtvarného nebe,“ uvedl Jiří Hamšík, předseda správní rady Nadačního fondu Galerie Smečky, který výstavní prostory v centru metropole spravuje.
Expozice nesoucí stejný název jako Trnkova nejznámější knížka, kterou sám napsal i ilustroval, bude v pražské galerii otevřena až do konce ledna příštího roku. Vhodná je podle její kurátorky Jany Orlíkové pro všechny věkové kategorie. „Tvorba Jiřího Trnky neoslovuje pouze děti, je to umělec dobře známý i mezi dospělou generací. Jeho návrhy kostýmů můžeme dodnes vidět v mnoha českých historických filmech, například Císařův pekař, Pekařův císař a mnoho dalších,“ poznamenala Orlíková.
zdroj - www.galeriesmecky.cz

Zahrada Jiřího Trnky

person   born
Trnka Jiří   24. 2. 1912    

Zahrada Jiřího Trnky

institution, city, address
Gallery, spol. s r.o. (Jaroslav Kořán), Praha, Legerova 70

Zahrada Jiřího Trnky

person   born
Orlíková Brabcová Jana   19. 5. 1939    

Zahrada Jiřího Trnky

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2009   Zahrada Jiřího Trnky (Obrazy, ilustrace, plastiky, loutky)
mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2010   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art In Prague Galleries (1. 1. - 28. 2. 2010)