Lucie Skřivánková: Nepatrné výbuchy / Petty Explosions

type: autorská
place of exhibition: The Chemistry Gallery I
date of exhibition: 2010/01/21 - 2010/02/21

note:
-
V rámci výstavy Nepatrné výbuchy představuje Lucie Skřivánková svou nejnovější sérii akrylových maleb inspirovaných městy, které autorka v minulosti navštívila.
Obrazy tématicky zachycují výřez konkrétního místa v daném městě a současně zachycují autorčinu bezprostřední zkušenost s ním. Cyklus je inspirován městy, jako organismy, které jsou neustále ničeny i obnovovány. Zástupným prvkem města a hlavním obsahem je především architektura. Architektura jako gesto v prostoru vytvořené člověkem. Obrazy zaznamenávají statický výsek z reality – příběh, který je na obraze naznačen je dynamizován rozpohybováním klasického perspektivního prostoru. Příběhy na obrazech jsou propojeny společným jmenovatelem, kterým jsou již v názvu zmíněné ´nepatrné výbuchy´. Nepatrné výbuchy zastupují jednak autorčinu přítomnost na daném místě a také její pocit vykořeněnosti a existenciální nejistoty v neznámém sociálním a kulturním prostředí.
V akrylové sérii autorka prostřednictvím fragmentů z urbánních krajin poukazuje na prvek nedokonalosti paměti. Obrazy působí nedokončeně, koncentrace malířského rukopisu se směrem od ohniska hlavního děje rozplývá. To znázorňuje neúplnost a neobjektivitu vzpomínky na dané místo a zkušenost – zanesené nánosem času.
Cyklus Nepatrné výbuchy představuje subjektivní náhled na architektonickou a atmosferickou různorodost jednotlivých měst, vytržených z vlivů multikulturní společnosti. Projekt hledá a vizuálně zpracovává systém, který se dá pozorovat jak ve velkém měřítku, tak i v malých dimenzích běžného života.
První samostatná galerijní výstava talentované mladé malířky po loňském dokončení Akademie výtvarných umění v Praze. Výstava prezentuje zcela nová díla této umělkyně, která byla připravena exkluzivně pro tuto výstavu v The Chemistry Gallery. Tvorbu Lucie Skřivánkové charakterizuje rozbitá perspektiva interiérových zákoutí.
zdroj - www.thechemistry.cz

Lucie Skřivánková: Nepatrné výbuchy / Petty Explosions

person   born
Jindrák Skřivánková Lucie   15. 12. 1982    

Lucie Skřivánková: Nepatrné výbuchy / Petty Explosions

institution, city, address
The Chemistry Gallery I, Praha 2, U Kanálky 4

Lucie Skřivánková: Nepatrné výbuchy / Petty Explosions

person   born
Straková Marcela        

Lucie Skřivánková: Nepatrné výbuchy / Petty Explosions

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2018   10 let Chemistry 2008–2018 (Can't Stop Kissing You)
mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2010   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art In Prague Galleries (1. 1. - 28. 2. 2010)