foto - www.etcgalerie.cz

Elise Florenty: Smallest House

type: autorská
place of exhibition: etc. galerie
date of exhibition: 2006/12

note:
-
Berlínská umělkyně Elise Florenty vytvořila novou instalaci, která reaguje na architektonické řešení výstavního prostoru galerie etc. Kresba na stěně odkazuje na návrh obálky Ladislava Sutnara z roku 1931. Prostřednictvím mizejícího bodu, který míří do budoucnosti, kresba reflektuje myšlenky konstruktivismu. Dále zpracovává hlavní otázky, které položila ve filmech o iluzích perspektivy, nejistých základech a nomádismu.
V projekci nad kresbou umělkyně postupně ukazuje kolekci svých posledních děl. Kino Krov ("Kino krev") bylo inspirováno knihou Muž, který otřásl světem ruského neurologa Alexandra Luria. Podařilo se mu přesvědčit jednoho ze svých pacientů, aby své trauma sepsal. Pacient si začal psát deník, jehož úryvky byly publikovány pod názvem "Budu bojovat dál". Za použití tohoto textu jako výchozího materiálu, film přináší zážitek z patologického vztahu se světem: vše je vnímáno v rozkladu a pod hrozbou děsivé katastrofy. Batk'a, It's All What My Russian Is Able (Batk´a, to je vše, na co má ruština stačí) krouží kolem otázky, jak přeložit běloruskou vlasteneckou píseň. Film představuje a konfrontuje její různé interpretace. V některých částech písně jsou rozporuplným způsobem zdůrazňovány pocity podezření a zrady. Ring-A-Ring-A-Roses odkazuje na starou anglickou písničku stejného názvu a na německou pohádku "Krysař z Hameln". Film předkládá hypnotickou vizi následků morového viru, který zasáhl celou Evropu.
Kromě této projekce je také uveden nový snímek Lines, Circles, Stars (Čáry, kruhy, hvězdy), který je poctou reportérovi a světoběžníkovi Erwinu Kishovi, tvůrci umělecké publicistiky. Snímek zachycuje obrazy kočovných lidí (většinou akrobatů) v Německu, Číně a Spojených státech. Americká sekvence je převzata z filmu Charlieho Chaplina "The Cirkus" z roku 1928. Chaplin a Erwin Kish se setkali roku 1930. Pomačkaná hvězda na konci filmu je odkazem na logo galerie,
Do výlohy galerie autorka umístila kresbu s nápisem Go to find the happiness and don't go back the hands empty (Jdi hledat štěstí a nevracej se s prázdnýma rukama). Kresba zobrazuje dva nereálné koně: jednoho surrealistického (převzatého z němého filmu "Štěstí" Alexandra Medvedkina z roku 1934) a jeden padělek obrazu (převzatý z fotografie propagandistického divadla z gulagu) nomáda na cestě za štěstím a tím, co na ní našel.
Antje Weitzel, 2006
zdroj - www.etcgalerie.cz

Elise Florenty: Smallest House

foto - www.etcgalerie.cz
 

Elise Florenty: Smallest House

person   born
Florenty Elise        

Elise Florenty: Smallest House

institution, city, address
etc. galerie, Praha, Jaromírova 18

Elise Florenty: Smallest House

person   born
Franta Jiří   3. 5. 1978    
Skála Jiří   4. 8. 1976    
Weitzel Antje        

Elise Florenty: Smallest House

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2015   ETC.: etc. galerie 2004-2015 / etc. gallery 2004-2015