Ludmila Smejkalová: Připravená odjet / Ready to leave

type: autorská
place of exhibition: Entrance Gallery, Karlin Studios
date of exhibition: 2009/08/06 - 2009/08/30

note:
Ludmila Smejkalová tento rok připravila druhou samostatnou výstavu svých prací. Po úspěšné jarní prezentaci svých starších obrazů v kavárně NoD představuje nová díla v karlínské galerii Entrance.

Absolventka ateliéru Vladimíra Skrepla svou novou výstavou demonstruje tendenci, kterou dlouhodobě sleduje a rozvíjí. Inspiraci hledá v průmyslovém potisku textilu a grafickém designu. Logicky tak druhou rovinu její tvorby tvoří autorská výroba a potisk textilií a oděvů. Na jejích designových sukních se objevují stejné motivy, které nalezneme ve starší i aktuální tvorbě. Dominantní jsou éterické postavy dívek, připomínající elfky. Jsou to přírodní bytosti, rozkročené mezi živočišnou realitou a vnitřním, emocionálně křehkým světem. Autorka přiznává částečnou autobiografičnost i doznáním, že se často inspiruje ve svých osobních deníkových záznamech.
Nálada i barevnost obrazů je příznačně spjatá s létem. Pestrá barevná škála s dominantní růžovou evokují naivní veselost a hravost, vždy je ale náležitě kriticky vyvážena motivem nebo detailem, který dokazuje sarkasmus a nadhled autorky. Napětí mezi bezbrannou dětskostí a vypočítavostí dospělých, touha zůstat kdesi napůl cesty, žena – dítě, hledání ideálu a deziluze ze společenských vazeb, všechna tato témata jsou přítomna v jejích obrazech. Připravena odjet je o kroku k zodpovědnosti za sebe i útěkem sama před sebou.

Text / Veronika Pacíková

Ludmila Smejkalová: Připravená odjet / Ready to leave

person   born
Smejkalová Ludmila   16. 8. 1979    

Ludmila Smejkalová: Připravená odjet / Ready to leave

institution, city, address
Entrance Gallery, Karlin Studios, Praha, Křižíkova 34

Ludmila Smejkalová: Připravená odjet / Ready to leave

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2021   Galerie Entrance 2005-2019
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2009   Ludmila Smejkalová: Připravená odjet / Ready to leave