Václav Cigler: Místa setkávání

type: autorská
place of exhibition: Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových
date of exhibition: 2009/04/22 - 2009/07/26

note:
-
Přehlídka prostorových instalací Václava Ciglera (1929) s názvem MÍSTA SETKÁVÁNÍ byla koncipována do prostoru Musea Kampa, které se podílelo na přípravě výstavy a od roku 1999 se stalo pro umělce důvěrně známým prostorem. Václav Cigler byl jedním z autorů rekonstrukce musea.
Výstava reprezentuje pět nejdůležitějších principů jeho tvorby: sklo, prostor, voda, světlo, člověk. Představuje prostorové projekty, na nichž Václav Cigler pracuje již od roku 1957. Zamýšlí se v nich nad vztahem člověka a přírody. Zajímá ho působení světla v krajině, světelné efekty vodních hladin a řek, vizuální proměny při procházení krajinou. Ve svých projektech uvažuje o jejich organizování a akcentování, koncipuje vodou naplněné příkopy, vedené v geometrických a organických křivkách, nebo lávky protínající vodní plochy. Světlo používá jako prostředek pro vytvoření světelných koridorů, stěn, vytváří světelné plastiky rytmicky se rozsvěcující a mizející.
Procházení – kompozice čtyř skleněných hranolů (2008) je instalace s prostorovým schématem dvou dvojic šestimetrových skleněných zrcadlících hranolů, které pohyb člověka vedou směrem ke vstupu do muzea. Reflexní povrch hranolů vizuálně vtahuje okolní děje a vytváří projekce jak budovy Musea Kampa, tak samotného diváka. Světelná trasa (2009) je horizontální světelná linka, jež vede sevřené světlo umístěné mezi dvěma ocelovými prvky, je zamýšlena jako navádějící osa procházení.
V hlavním výstavním prostoru pod skleněnou lávkou vytváří autor nová díla vodní plochu nazvanou Vodní hladina, čeřená hladina, pulzující hladina (2009) a světelnou stěnu Světelné pole (2009). Prvky o rozměrech 2,7x9m ve své formě i symbolice vyjadřují základní prvky života – vodu a světlo. Pulzující vodní hladina je rozechvělá dvěma zdroji čeření, pomalou frekvenci čeření střídá následné zklidnění. Světelná plocha se rozzařuje, až zaplní prostor světlem a následně slábne.
Záměrem třetí instalace s názvem Místo setkání (2009, umístěné na terase se skleněnou lávkou nad hlavním výstavním prostorem, je podvědomě vyvolat prostorovou situaci ve tvaru jakoby skleněného „trychtýře“ s rafinovaně reflexivním povrchem o velikosti přibližně 15x15m. Zvýznamněné Místo setkání je intimní, otevřené, prosvětlené, jasné.
Touto přehlídkou Václav Cigler dokazuje, že disponuje výjimečným nadáním, díky němuž je schopen dosáhnout použitím zdánlivě jednoduchých výtvarných prostředků zásadních estetických účinků.
V rámci výstavy byla představena publikace zahrnující nejvýznamnější realizované i nerealizované prostorové projekty Václava Ciglera.Publikaci je stále možno zakoupit v muzejním obchodě.
Jana Šindelová, museumkampa.cz

Václav Cigler: Místa setkávání

person   born
Cigler Václav   21. 4. 1929    

Václav Cigler: Místa setkávání

institution, city, address
Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Praha, U Sovových mlýnů 503/2

Václav Cigler: Místa setkávání

person   born
Motyčka Michal   18. 3. 1974    
Šindelová Jana   23. 7. 1970    

Václav Cigler: Místa setkávání

person   born
Motyčka Michal   18. 3. 1974    

Václav Cigler: Místa setkávání

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2009   Brilantní místa setkávání (Výstava Václava Ciglera v Museu Kampa snese "nadnárodní" měřítka)
  2009   Projděte se s Ciglerem po nebeské obloze (Muzeum Kampa v Praze nabízí svým návštěvníkům jedinečný zážitek)
  2009   Týden vody a světla
  2009   Václav Cigler
  2009   Václav Cigler: Místa setkávání
www
  published   title (subtitle)
  2009/04/25   Skleněná Místa setkávání Václava Ciglera (ct24.ceskatelevize.cz)
  2009/04/29   Osmdesátník Václav Cígler vystavuje na Kampě své skleněné objekty (cesky.radio.cz)
  2009/06/21   Místa setkávání Václava Ciglera (vltava.rozhlas.cz)
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2009   Václav Cigler: Místa setkávání / Meeting Places