Skalík versus Steklík. Double duel I.

type: kolektivní
place of exhibition: Komunikační prostor Školská 28
date of exhibition: 2010/04/26 - 2010/05/26

note:
-
Výstava, kurátorsky připravená Martinem Klimešem z opavského sdružení Bludný kámen je setkáním umělců, kteří se protkávají uměleckými východisky i tvůrčími přístupy, i když je dělí zkušenost rozdílné generační příslušnosti. Autoři se představili první z připravované řady společných akcí v rámci projektu "Double Duel". Autoři si předem ujednali a stanovili několik pravidel tvorby, zvolili materiál a shodli se na tom, že výsledek musí dopadnout dobře. Pro Tomáše Skalíka a Jana Steklíka pak bude tato instalace východiskem dalších společných klání.
V prostoru galerie proběhla jako součást vernisáže akce obou autorů, jejmž výsledkem je prostorová instalace, která se bude měnit po celou dobu trvání výstavy. Při zahájení oba autoři v prostoru galerie vybaveni klubkem provázku a sáčkem s háčky na ručníky vyzvali hosty vernisáže k společné hře. Návštěvníci podle "partitury" vytvořené háčky, připevněnými na zdi, vytvořili začátek kresby "provazem". Další háčky a provaz jsou k dispozici na zemi a návštěvníci mohou měnit a dotvářet sami vzhled instalace, tak jak se výstava přetváří v čase. Duble Duel se stává návodem k použití a pozváním k aktivní spoluúčasti.
Steklík a Skalík jsou výrazné osobnosti, na první pohled rozdílné povahy, mají rozdílné přístupy k tvorbě, jiná východiska, jiné historické souvislosti.
Jan Steklík se narodil v roce 1938 a je od 60. let je počítán mezi výrazné osobností české a moravské výtvarné scény. Na přelomu 50. a 60. let byl inspirován vlnou "informelu", ale přistupoval k němu jinak, než většina jeho současníků. Na rozdíl od existenciální úzkosti a společenské vypjatosti přichází Steklík se svým typickým humorem, odlehčením a hravostí. Důležité pro něho bylo setkání s Karlem Neprašem, se kterým působil dlouho jako ředitel "Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu". Jeho práce nese rysy lyrického konceptuálního umění, je autorem řady akcí počítajících s účastí diváků, inpsiroval se uměním landartu,je autorem séríí kreseb, koláží, objektů. Jeho dílo lze interpretovat jako svébytnou českou paralelu estetiky a poetiky skupiny Fluxus, nebo práce Marcela Broothaerse.
Tomáš Skalík se narodil o čtyřicet let později v Opavě. Studoval sochařství na FaVU a restaurátorskou školu v Litomyšli. V několika posledních letech se profiluje jako autor řady prací, ve kterých klade důraz na interaktivní vymezování prostoru, použití elektronických médiií a zapojuje diváka nejen do tvorby, ale často také přímo do existence díla. Zkoumá povahu prostoru různými metodami - geometrickým útvarem, měřítkem lidské postavy, proporcí interiéru či formátem uměleckých děl jiných autorů. Zachovává konceptuální přístup, používá minimální geometrické prostorové formy, hledá síť souvislostí v kontextu aktuální tvorby jiných autorů, dějin umění, filozofie. Autor tvoří s nadhledem, naprosto vážně, žertem.
Martin Klimeš

Skalík versus Steklík. Double duel I.

person   born
Skalík Tomáš   6. 10. 1978    
Steklík Jan   5. 6. 1938    

Skalík versus Steklík. Double duel I.

institution, city, address
Komunikační prostor Školská 28, Praha, Školská 28, Praha 1

Skalík versus Steklík. Double duel I.

person   born
Klimeš Martin   17. 5. 1960    

Skalík versus Steklík. Double duel I.

pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2010   Double duel I. část první / Double duel, part I. (Tomáš Skalík, Jan Steklík)