Labyrint světla

type: kolektivní
place of exhibition: Dům umění
date of exhibition: 2010/04/09 - 2010/07/18

note:
-
Projekt Orbis pictus aneb…. je mezinárodní projekt putovních výstav a doprovodných akcí. Základem projektu, který vznikl v roce 2005, jsou interaktivní expozice Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie, Labyrint světla a Leporelohra inspirované dílem humanistického myslitele J. A. Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Výstavy jsou připravovány dle umělecké koncepce Petra Nikla ve spolupráci s českými a zahraničními umělci.
Jednotlivé expozice se snaží rozvíjet imaginaci a fantazii prostřednictvím interaktivních nástrojových objektů. Jednotlivé instrumentální soubory se zaměřují zejména na fenomén hry – na kreativní poznávání světa i sebe sama skrze vlastní smysly. Hlavním tématem je vytvořit komunikační kanál jdoucí napříč národnostními příslušnostmi, sociálními vrstvami či náboženskými vyznáními. Projekt nejenom zrcadlí sílu tvořivé touhy po poznání, ale dokazuje, že fenomén hry dokáže fungovat jako univerzální komunikační prostředek bez ohledu na národnost, náboženství či věk, a tím zhmotňuje a rozvíjí nadčasové myšlenky J. A. Komenského.
Expozice Labyrint světla je interaktivní instalací vizuálních a světelných nástrojů a objektů, založených na principu vnímání světa a jeho znovu objevování prostřednictvím hry a fantazie. Koncepci výstavy připravili Petr Nikl a Ondřej Smeykal. Na výstavě se opět podílí mezinárodní skupina výtvarníků, participujících na společných koncepcích již od roku 2000. Návštěvník se ocitne ve scenérii světelných interakcí ve ztišeném prostoru, s měnícími se světelnými proudy barev a tvarů. Sám se stane aktérem, a tím bude vytvářet unikátní prostor pro vzájemnou komunikaci a tvořivost. Pojícím faktorem je interaktivita, dotykovost a otevřenost pro aktivní účast návštěvníka. V roce 2009 proběhla velmi úspěšná pražská premiéra výstavy Labyrint světla v Ekotechnickém muzeu, kam po dva měsíce svého trvání přilákala více než 40 000 návštěvníků.
zdroj - www.gvuo.cz

Labyrint světla

institution, city, address
Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město), Poděbradova 1291/12

Labyrint světla

person   born
Nikl Petr   8. 2. 1960    
Smeykal Ondřej   9. 12. 1975    

Labyrint světla

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2009   Orbis pictus or The Gate to the World of Creative Human Imagination
program
  published   title (subtitle)
  2010   Galerie výtvarného umění v Ostravě (Program - duben, květen, červen 2010)