PLAY

type: kolektivní
place of exhibition: Mánes
date of exhibition: 2010/11/04 - 2011/01/31

note:
Unikátní Krystalíza, kolektivní krajina představ, se bude rozrůstat pod rukama návštěvníků interaktivní expozice s všeříkajícím názvem PLAY. Ta je novým pokračováním celosvětově úspěšného projektu Orbis pictus aneb…, výstavně ji opět koncipuje Petr Nikl. PLAY na tři měsíce, od 4. listopadu 2010 do 31. ledna 2011, zaplní všechny prostory pražské výstavní síně Mánes a do hry vtáhne děti, dospívající, dospělé, seniory, školní třídy… zkrátka všechny návštěvníky. PLAY totiž staví na imaginaci, fantazii a tvořivosti, kdy dotýkat se exponátů, vstupovat do nich, dotvářet je a hrát si s nimi je nejen dovoleno, ale přímo vyžadováno.
Souběžně s hravou expozicí v Mánesu poběží také mezinárodní festival PLAY, otevře se restaurace Snack PLAY, jejíž součástí bude i kreativní Ateliér Sanquis a interaktivní výstava Leporelohra.
Hlavní část Mánesu zaplní již zmíněná Krystalíza: "Na zemi budou ležet materiálová termitiště s drobnými předměty, sypké, pevné i hnětoucí materiály ponechané k volné manipulaci návštěvníkům. Ti z nich v průběhu tří měsíců sestaví, poskládají, slepí a vzájemně propojí rozvíjející se organismus. Každý si může přinést a umístit do krajiny jakýkoliv předmět, ne větší než 10 cm krychlových. V prostředí krajiny se tak budou scházet předměty zastupující svým výběrem návštěvníky. Tomuto nekončícímu vývoji je ponechána co největší svoboda. Proces bude fotograficky i filmově nepřetržitě mapován, děj se tak přenese do virtuálního světa a neskončí spolu s výstavou", vysvětluje Petr Nikl.
Dolní část výstavní síně ovládne Spodní proud. Petr Nikl upřesňuje: "Oproti živelně se vyvíjející horní části, bude spodní část galerie z větší části zatemněna a rozčlení se do komorních koncentrovaných vjemů. V norách vznikne labyrint světelných, zvukových a hmatových nástrojů. Obě úrovně aktivují jiným způsobem komunikační hry, iniciující představivost a fantazii bez věkového omezení. Střídání pobytu v těchto dvou částech je metaforou světa nad a pod povrchem, kontrastem odlišných tvořivých prostředí…"
Mezinárodní festival PLAY nabídne po uzavření výstavních sálů od 20. hodiny atraktivní program složený z hudebních, divadelních a hudebně-divadelních vystoupení zástupců současné alternativní scény. Představí se například Eric a Mary Ross, Dan Bárta, Ondřej Smeykal, Yellow Sisters nebo Chorea Bohemica. Součástí festivalu budou výtvarné, hudební, fotografické, filmové, rozhlasové a další workshopy, rozvíjející tvůrčí fantazii a tvořivost. Počítá se také s promítáním dokumentů a následnými diskuzemi s umělci, pedagogy, teoretiky, filosofy, sociology a studenty nad problémy alternativního dění doma i v zahraničí.
Výstavu a související aktivity PLAY v Mánesu pořádá občanské sdružení Audabiac spolu s Nadací českého výtvarného umění. Autory dlouhodobého projektu Orbis pictus aneb… jsou Jiří a Radana Waldovi, tvůrci výstavního konceptu projektu jsou Petr Nikl a Ondřej Smeykal. Výstava je společným dílem třiceti pěti českých i zahraničních výtvarníků v produkci Martina Pavaly a Ondřeje Walda.
Cais Milan /ČR/
Delia Michael/USA/
Dvořáková Maja/ČR/
Eremiáš Ondřej/ČR/
Fidler Luboš/ČR/
Gajdošíková Silvie/ČR/
Gyárfáš Matej /SK/
Hozman Oldřich/ČR/
Jäggi Barbara /SUI/
Janíček Martin /ČR/
Janoušek Ondřej /ČR/
Joselová Kateřina /ČR/
Konvrzek Jiří /ČR/
Korecký Petr /ČR/
Kořán Jaroslav /ČR/
Kosek Lukáš /ČR/
Lorenc Petr /ČR/
Mrkus Pavel /ČR/
Nikl Petr
Povoda Stanley Robotman /ČR-USA/
Puchta Ondřej /ČR/
Pukl Mojmír /ČR/
Richterová Veronika /ČR/
Seiler Ueli /SUI/
Sen Quido /SUI/
Schenk Andreas /SUI/
Smeykal Ondřej /ČR/
Smolka Václav /ČR/
Soutner Štěpán /ČR/
Stránská Mariana /ČR/
Suška Čestmír /ČR/
Šmíd Zdeněk /ČR/
Turzo Jan /SK/
Ťalský Roman /ČR/
Váňa Dušan /ČR/
Višňovská Ingrid /SK/
Wald Jiří /ČR/

PLAY

institution, city, address
Nadace českého výtvarného umění, Praha, _
Občanské sdružení Audabiac, Praha, Španělská 10

PLAY

person   born
Nikl Petr   8. 2. 1960    

PLAY

mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2011   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (1. 1. - 28. 2. 2011)