Olbram Zoubek - Eva Pramáti, 1967

Olbram Zoubek: Sochy

type: autorská
place of exhibition: Ovocný trh
date of exhibition: 2006/04/05 - 2006/06/02

note:
-
Na Ovocném trhu v centru Prahy bude od 5. dubna stát 110 soch známého autora Olbrama Zoubka. Výstava pod širým nebem potrvá do 4. června a uskuteční se u příležitosti sochařových 80. narozenin. Životní jubileum Zoubek oslaví 21. dubna. Výstavu pořádá Galerie Bayer & Bayer a městská část Praha 1.
Retrospektivní přehlídka představí Zoubkovo dílo od roku 1958 až do současnosti. Více než stovka soch bude rozestavěna jednotlivě, do dvojic či ve skupinách podle tematických cyklů. Zoubek sám říká, že sochy dělá proto, aby vypovídaly, záleží mu na sdělnosti a kontaktu s divákem. "Rád dělám sochy živé, které patří na déšť, mráz a vítr," řekl.
Olbram Zoubek vytváří své plastiky od roku 1952. Do povědomí širší veřejnosti vešel v roce 1969, kdy odlil posmrtnou masku Jana Palacha a vytvořil reliéf na jeho náhrobek a také na náhrobek jeho následovníka Jana Zajíce. V době normalizace, kdy se nemohl živit vlastní tvorbou, pracoval spolu s výtvarníky Zdeňkem Palcrem, Stanislavem Podhrázským a Václavem Boštíkem jako restaurátor na zámku v Litomyšli na Svitavsku. Ve svém díle vychází zejména z mýtů starozákonních, řeckých a v poslední době i slovanských.
Jeho nezaměnitelné figury, charakteristické štíhlou vertikálou, modelací povrchu a výraznými gesty a postoji, jsou dnes notoricky známé. Zdobí i četné veřejné budovy. Oblíbeným sochařským materiálem Zoubka je hlavně osinkocement. Polychromování a kontrastní zlacení podtrhuje výraz betonových soch.
V poslední době autor přešel od monumentálních děl k drobnějším plastikám, tvoří i z papíru. Oheň na dvoře jeho pražského ateliéru, kam za ním jezdí často návštěvy z tuzemska i zahraničí, dává tušit, že stále pracuje také s kovem.
Zoubkovo sochařské dílo má velké rozpětí, od komorních plastik, volných i reliéfních, přes práci restaurátorskou až k monumentálním realizacím pro architekturu. Jednou z takových prací je i pražský Pomník obětem komunismu na úpatí Petřína na Újezdě, který byl odhalen v roce 2002. Zoubek na něm spolupracoval s architekty Zdeňkem Hölzelem a Janem Kerelem.

Olbram Zoubek: Sochy

Olbram Zoubek - Eva Pramáti, 1967
Olbram Zoubek - Eva-Kore, 1982
Olbram Zoubek - Eva, 1974
Olbram Zoubek - Ještě Eva a Ještě Olbram, 2003
Olbram Zoubek - Ještě kopretina, 2004
Olbram Zoubek - Jezerní panny, 2003
Olbram Zoubek - Kazi, Libuše, Teta, 2002
Olbram Zoubek - Kráčející jinoch, 1975
Olbram Zoubek - Nachýlená žena a Žena v prázdnu, 1990
Olbram Zoubek - Otec otců a Matka matek, 1971
Olbram Zoubek - Otec-matka-syn, 1967
Olbram Zoubek - Přezka a Šipka, 2001
Olbram Zoubek - Sekera a Dýka, 2000
Olbram Zoubek - Strážce, 1975
Olbram Zoubek - Živana s věncem, 1997
 

Olbram Zoubek: Sochy

person   born
Zoubek Olbram   21. 4. 1926    

Olbram Zoubek: Sochy

institution, city, address
Galerie Bayer & Bayer, Řetězová, Praha, Řetězová 7
Městská část Praha 1, Praha, _

Olbram Zoubek: Sochy

person   born
Bayerová Hřivnáčová Karolína        
Vihan Vladimír   20. 1. 1950    

Olbram Zoubek: Sochy

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2006   Olbram Zoubek: Sochy