Matky a Otcové: Family Art Crimes

type: autorská
place of exhibition: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
date of exhibition: 2006/09/04 - 2006/10/31

note:
Skupinu Matky a otcové tvoří čtyři umělci: Lenka Klodová, Lucie Krejčová, Martin Péč a Marek Rejent. Členové skupiny těží ze svých bohatých zkušeností (celkem mají devět dětí) a odlehčenou a často (sebe)ironickou formou poukazují na to, že umění, rodinný život a výchova dětí si nemusí vzájemně konkurovat. Z pohledu Matek a otců je rodičovství nepřeberná zásobárna zážitků: "Potenciální materiál se v našich hlavách ukládá každý den a to, co ihned nezapomeneme, se nebojíme použít."

I v projektu "Family Art Crimes" (Rodinné umělecké zločiny) jde o reflexi vztahu mezi rodiči a jejich potomky, o hledání společného jazyka, který si přivlastňuje formy graffiti blízké současné dospívající generaci, ale dává jim nečekaný "rodinný" obsah. Velkoplošné tisky s nápisy Taťka, Mami, Sourozenci, Babička, Vánoce, Kaše a Výprask imitují s trochou heavy metalové nostalgie nasprejované graffiti, a tak formou, která v mnohých vyvolá asociace s vandalismem, pojmenovávají hodnoty, které umělci vytvořili v průběhu rodinného života spolu s dětmi.

Matky a Otcové: Family Art Crimes

person   born
Klodová Lenka   22. 11. 1969    
Krejčová Lucie   27. 10. 1969    
Péč Martin   28. 6. 1967    
Rejent Marek   1. 12. 1969    

Matky a Otcové: Family Art Crimes

institution, city, address
Centrum pro současné umění Praha, Praha, Jelení 9

Matky a Otcové: Family Art Crimes

group, *creation, notes
Matky a otcové, *2001

Matky a Otcové: Family Art Crimes

ročenka
  published   title (subtitle)
  nedatováno (c. 2006)   Artwall (Katalog výstav pražské galerie pod širým nebem za léta 2005 a 2006 / Catalogue of Exhibitions in Prague Open-air Gallery 2005-2006)