Bohumil Vašák: Návraty

type: autorská
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2011/04/02 - 2011/05/15

note:
Výstava obrazů, kreseb, ilustrací a grafiky k nedožitým osmdesátinám ak. mal. Bohumila Vašáka, rodáka ze Splavu u Humpolce (místní název). Bohumil Vašák léta působil jako výtvarný redaktor nakladatelství Olympia, spolupracoval s nakladatelstvím Mladá fronta a časopisy Československý sport a Stadion. Na výstavě bude prezentována jeho volná tvorba, ve které převládá krajinomalba, ale zastoupeny zde budou i jeho četné ilustrace a grafiky, které doplní jím ilustrované a graficky upravované knihy.
Narodil se 13.5.1931 ve Zdislavicích u Humpolce jako šestý kluk. Drsná krajina rodné Vysočiny, dětství poznamenané válkou, dennodenní desetikilometrová pouť do Humpolce do školy a zpět, to vše formovalo osobnost Bohumila Vašáka a především jeho celoživotní lásku ke sportu a fotbalu zvláště. Když jeho spolužáci nastupovali do učení, on překvapil své blízké přáním stát se malířem. Pro maminku to asi bylo šokující překvapení, přesto svého benjamínka podpořila a tak polosirotek z venkovského prostředí na Vysočině zahájil svoji vysněnou uměleckou dráhu studiem na Vyšší škole uměleckého průmyslu v Brně, obor malba. Odtud potom přešel do ateliéru prof. Vladimíra Pukla na AVU v Praze a v rozpětí let 1951-57 se zde dále vzdělával. Od roku 1960 byl výtvarným redaktorem nakladatelství Olympia.
Záběr tvorby Bohumila Vašáka je široký. Věnoval se knižní a především časopisecké ilustraci, grafice, kresbě a malbě.
Dlouhodobě spolupracoval s nakladatelstvím Mladá fronta a časopisy Československý sport a Stadion. V roce 1959 získal cenu Mladé fronty za nejlepší ilustraci. V padesátých a šedesátých letech ilustroval desítky knih, především se sportovní tematikou, detektivky a cestopisy. Spolupracoval s Janem Werichem a řadou dalších osobností české kultury. Tyto kontakty a společné aktivity pak v letech normalizace způsobily, že jméno Bohumila Vašáka se z povědomí české umělecké scény vytratilo. Bohumil Vašák se z existenčních důvodů zaměřil hlavně na novinovou a časopiseckou ilustraci sportovních stran a rubrik, která bohužel má tak trochu jepičí život a restauroval např. fasádu zámku Stará Ves nad Ondřejnicí, fasádu radnice v Tišnově a interiéry zámku Kozel. Ilustrací knih bylo jak šafránu a povětšinou tituly pro umělce nezajímavé např. Malá škola kopané, Pravidla ledního hokeje, Pravidla kopané a pod. Knihy, které Bohumil Vašák v padesátých a šedesátých letech ilustroval, se pomalu z knihoven vyřazovaly a volná tvorba zůstávala uzavřena za dveřmi ateliéru. Znali ji pouze jeho blízcí a pár přátel. Na lepší časy se začalo blýskat až v roce 1990, bohužel předčasný odchod Bohumila Vašáka 1.12.1992 zabránil v plné rehabilitaci jeho tvorby.
Ač bylo jeho dílo prezentováno na několika společných výstavách v České republice i v zahraničí a počet jím ilustrovaných knih počítáme na desítky, samostatně vystavoval pouze třikrát v roce 1966 v Praze, 1970 v Havlíčkově Brodě a naposledy v roce 1982 ve Zlíně. Jeho dílo je zastoupeno ve sbírce Národní galerie, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Oblastní galerie v Jihlavě a Galerie Boučkův statek v Malé Skále. Dnešní generaci je jeho jméno a především dílo zcela neznámé a čeká na své objevení. Doufám, že naše výstava, kterou bychom chtěli připomenout nedožité osmdesátiny Bohumila Vašáka bude první vlaštovkou na cestě k poznání další kapitoly českého výtvarného umění 2. poloviny 20.století.
galeriehb.cz

Bohumil Vašák: Návraty

person   born
Vašák Bohumil   13. 5. 1931    

Bohumil Vašák: Návraty

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

Bohumil Vašák: Návraty

person   born
Nováková Hana   27. 10. 1958    

Bohumil Vašák: Návraty

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2011   Bohumil Vašák: Návraty