Nic na odiv…? 2007 Normy a meze normality

type: kolektivní
place of exhibition: Psychiatrická klinika - Kateřinská zahrada
date of exhibition: 2007/06/26 - 2007/10/31

note:
„Normy a meze normality“ jsou zastřešujícím leitmotivem pro čtvrtý ročník uměleckých a kulturních aktivit pro oživení zahrady v areálu Psychiatrické kliniky v Praze 2 v Kateřinské ulici. Výstava přitom přesahuje do interiérů Psychiatrické a Neurologické kliniky, včetně veřejného městského prostoru v okolí zahrady (Karlovo náměstí, Náměstí Míru, náplavka na nábřeží u Výtoně), tak aby přitáhla pozornost kolemjdoucích k dění uvnitř.

Letošní koncepce zkoumá vztah „rozumu“ ke všemu, co stojí mimo něj a tvoří jeho vnějšek – tedy obecně nejen nemoc či šílenství, ale v určitém smyslu i umělecká tvorba a vztah společnosti k tzv. „nenormálnímu“. Projekt usiluje o obecnou reflexi role „odlišného“ ve většinové společnosti. V této souvislosti se nabízejí různé asociace a modely oscilující od obrazu středověkélodi bláznůk novodobé analýze principů moci ve filozofii Michela Foucaulta.
Díla na výstavě vycházejí z citlivé reakce na dané prostředí či konceptuální interpretace stávajícího prostoru. Umělci přitom většinou nepracují klasickými sochařskými postupy, ale uplatňují různá média včetně místně specifických instalací, malby, fotografie, videí a performance.

Na projektu se podílejí studenti následujících škol: Akademie der Bildenden Künste, München (ateliér Magdaleny Jetelové), Akademie výtvarných umění v Poznani (ateliér Piotra Kurky), Vysoká škola výtvarných umění Bratislava (ateliér Antona Čierného), FAVU Brno (ateliéry Jany Prekové, Michala Gabriela a Vladimíra Merty), AVU Praha (ateliéry Veroniky Bromové a Vladimíra Skrepla), VŠUP Praha (ateliéry Kurta Gebauera a Mariána Karla), FUUD Univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem, Institut výtvarné tvorby IpUS Ostravské Univerzity (ateliér Petra Lysáčka), Fakulta umění Technická univerzita Košice (ateliér Rudolfa Sikory), Akadémia umení Banská Bystrica (ateliér Juraje Sapary).

V rámci projektu bude uspořádána konference Umění ve veřejném prostoru v Brně, tematizující otázky kulturní identity místa a role uměleckého díla ve veřejném prostoru (pořádaná ve spolupráci s iniciativou Sochařský park Kraví hora) a kolokvium v Banské Bystrici ve spolupráci s Akademií umění v Banské Bystrici na téma „Meze normality“.

Vystavující umělci:
Markéta Bakešová, Johannes Brechter a Johannes Evers, Tomáš Bujňák, Mário Čumpelík, Jarek Dąbrowski, Martin Dašek, Michaela Dašková, Carlos de Abreu, David Demjanovič, Veronika Dimke, Mojmír Dlabola, Paweł Dziemian, Andreas Feist, Juraj Gábor, Lukáš Hájek a Michal Šmeral, Helena Hladilová, Vendula Chalánková, Matyáš Chochola, Seung-il Chung, Petra Jackmannová, Běla Jeřábková, Zuzana Jeřábková, Lucie Juřičková, Lukáš Kellner, Marie Klapperová, Karolina Kohoutková, Miro Kohút, Jana Kochánková, Jana Koutníková, Young Soon Ku, Tassilo Letzer, Richard Loskot, Dana Lürken, Marta Mariańska, Ewa Matuszewska, Nelle Müller, Libor Novotný, Tets Ohnari, Kateřina Olivová, Barbara Pilch, Radka Pitrmucová, Hana Poislová, Matúš Pšenko, Matej Rosmány, Adam Rybka, Zdeňka Řezbová, Barbora Sajbrtová, Michiro Sekiguchi, Emilia Scharfe, Carina Schober, Marián Straka, Irena Svobodová, Helena Tůmová, Hynek Vacek, Robert Vlasák, Emanuel Wade, Christian Weis, Dana Zikmundová

Nic na odiv…? 2007 Normy a meze normality

person   born
Bujňák Tomáš   16. 1. 1979    
Čumpelík Mario   2. 5. 1984    
Dašek Martin   5. 1. 1981    
Dašková Michaela   1985    
Dlabola Mojmír        
Hájek Lukáš   1980    
King Kochánková Jana   10. 12. 1979    
Poislová Hana   8. 8. 1974    
Rosmány Matej   1981    
Šmeral Michal   8. 10. 1976    
Vacek Hynek   19. 4. 1981    
Vlasák Robert   15. 5. 1978    
Zikmundová Dana