Planeta malého prince

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie Rudolfinum
date of exhibition: 1994/12/16 -

note:
-
Práci na fotografickém projektu, který se měl týkat dětí dlouhodobě ležících na hematologickém oddělení motolské nemocnice, zahájil Pavel Dias v roce 1994. Bylo to 15 let poté, co onemocněl leukémií jeho syn Pavlík a na její následky zemřel.
Pro projekt zvolil název “Malý princ” a “fotografickou hru” pojmenoval “Planeta malého prince”.Práce na projektu začala v červnu 94.
Děti pracovaly v závislosti na svém zdravotním stavu, v době, kdy se cítily dobře.
Koncepce souboru tkví v uceleném příběhu. Na jeho začátku stojí snímek vstupních dveří hematologického oddělení a na poslední fotografii jsou zachyceny temné siluety dvou postav před prosvětleným oknem - chlapec a jeho maminka při odchodu z nemocnice domů...
Součástí expozice se staly kresby, které děti postupně vytvářely s Alžbětou Šafrákovou /učitelkou základní školy motolské nemocnice/ .
Již v průběhu prací se Dias obrátil na vedení farmaceutické firmy Shering Plough a Výbor dobré vůle Olgy Havlové. Představil jim projekt a svůj záměr. Výsledkem byla realizace putovní výstavy /premiéra - Rudolfinum 16.12. 1994/, vydání knihy, zřízení účtu a převzetí záštity nad celou akcí. Rovněž byly organizovány benefiční koncerty.
Výtěžek z prodeje knihy a z dalších aktivit směřoval na podporu hematologického oddělení v Praze - Motole. Kniha obsahovala 39 černobílých reprodukcí fotografií, 24 barevných reprodukcí výtvarných prací a texty vystihující přání dětí, které zaznamenávala v průběhu psychoterapie Dr.Věra Reichlová.
Ještě v prosinci téhož roku se autor obrátil na vedení časopisu Magazín Fotografie. V rámci soutěže “Moje Vánoce s fotoaparátem 94”, kterou redakce připravovala, byla otevřena kategorie pro děti z hematologických a onkologických oddělení. Fotografická hra tak mohla pokračovat na odděleních v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Českých Budějovicích. Vyhlášení výsledků proběhlo v rámci Interkamery /13.5.1995/.
V roce 1995 Pavel Dias vyzval k účasti vedení dalších nemocnic a práce pokračovala na hemato - onkologických odděleních dětských klinik v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích.Projekt nesl název “Poselství malých princů”.
Pavel Dias reprodukoval barevně fragmenty - detaily jejich kreseb, které citlivě adjustoval s černobílými fotografiemi. Barevné obrazy tak ještě mnohem víc přibližovaly dětské prožívání a oživovaly černobílý svět zachycený na fotografiích.
Ve spolupráci se sdružením rodičů postižených dětí a lékařů - HAIMA - organizoval výstavy a finanční sbírky na mnoha místech po celé ČR. K dispozici byla čísla kont všech zúčastněných nemocnic a každý případný dárce si mohl zvolit, kam darovaný finanční obnos připadne. V průběhu roku 1996 se uskutečnily výstavy spojené s humanitárními sbírkami v Praze, Brně, Ostravě, Zlíně,Vsetíně, Kroměříži, Olomouci a Českých Budějovicích.
Snahou Pavla Diase bylo spontánní “fotografickou hrou” posílit duševní stav dětí, přinést radost do těžkého údobí jejich života a zviditelnit problémy i potřeby hemato-onkologických oddělení. Chtěl upozornit na náročnou práci zdravotníků v tomto prostředí.
Pod Diasovým vedením děti vytvořily silný dokument o vlastním velkém utrpení v nemoci, o snaze zdravotnického personálu jim všemožně pomoci i o rodičích, kteří s nimi v jejich nejtěžších životních chvílích mohou být a tím je podporovat .
Ke spolupráci byli přizváni studenti katedry fotografie FAMU - Jan Bezucha, Zdeněk Sokol, Dragan Dragin, Petra Štěpánová, Zdeněk Stolbenko, Pavla Hrachová a řada dalších lidí, kteří se prací zapojili do dvouletého projektu. V závislosti na sponzorech se mohly uskutečnit výstavy, koncerty, sbírky, byla vydaná obrazová kniha.
“Poselství malých princů” přiblížily život dětí na hemato-onkologických odděleních velkých nemocnic. Řadu lidí přivedly na myšlenku pomoci, ať již jakoukoliv cestou.
http://web.quick.cz/propojeniobrazem/dias.htm, 2012/07

Planeta malého prince

person   born
Dias Pavel   9. 12. 1938    

Planeta malého prince

person   born
Koutecký Josef   31. 8. 1930    

Planeta malého prince

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2005   Obrázky dětí pro Planetu malého prince (Rudolfinum, Praha, Advent 1994)