Pozvánka / Invitation\r\n(http://www.futuraproject.cz)

Dotek / Touch

type: kolektivní
place of exhibition: Centrum pro současné umění Futura
date of exhibition: 2012/12/11 - 2013/02/24

note:
-

DOTEK

vernisáž 11. prosince 2012 od 18 hodin

výstava potrvá do: 24. února 2013



Vystavující umělci: Marina Abramović (US), Matěj Al-Ali (SK), Amande In (FR/CZ), Boris Dornbusch (DE), Pawel Dziemian (PL/UK), Harun Farocki (DE/US), Andrea Fraser (US), Sigalit Landau (IL/FR), Vincent Lemaire (FR), Domenico Mangano (IT/NL), Teresa Margolles (MX/ES), Kata Mach (SK), Fiona Tan (ID/NL), Superflex (DK)

Kurátor: Michal Novotný

Člověk je tělo a mysl, opice a anděl. Člověk přichází od opic, ale směřuje k andělům. Zatímco opice je špinavá, chlupatá, zapáchá a beze studu vylučuje a kopuluje, anděl je bytost duchovní. Anděl je synem božím, ale také poslem, tedy tím, kdo po uplynulé cestě - poznání - přináší zprávu - slovo - od boha. Slovo je rozumem a rozum myslí. Mysl je tedy darem od boha.

Slovo jako první stvořilo světlo. Světlo nám umožnilo vidět. Vidět svět opic jako takový, jak jej vidí andělé. Světlo vše osvícené pokrylo nepropustnou membránou oddělující to, jak věci vypadají, od toho jaké jsou. Nejsou to oči, kdo vidí, ale mysl. Mysl rozdělila svět na svět a slovo svět. Oči jako okno do duše, mysl oddělily od těla. Viděné tělo se vydělilo z mysli a stalo se součástí viděného světa.

Na počátku slovo stvořilo světlo, světlo ale brzy začalo tvořit slova. Aby mohlo Já zůstat oddělené od těla i od světa, musí jim odolávat. Aby mohlo naléhajícímu odolávat, musí se stát naléhající slovem. Dělící membrána je propustná pouze jedním směrem. Myslící myšlené já, může jen pasivně přijímat. Viděný svět je mlhavou loukou mezi lesy z posedu osamělého lovce beze zbraně.

Člověk není opicí ani andělem, ale masem. Masem aktivovaným elektrickými vlnami rozkoše. Člověk ani svět nemá stálou esenci, ale mění se a zároveň přetrvává v čase. Jeho trvání i změna je vložená do hmoty. Hmota je pamětí. Pamět je jizvou.

Mysl je ideou těla, která z těla vytváří nutně objekt mysli. Emoce jsou analogové a slova digitální. Není důležitá hmota, ale soustředění se na hmotu. Vidíme za všechny slepé.

Dualita těla a mysli je dualitou ženy a muže. Ta je produktem společnosti, která je posedlá sexem. Dualita ženy a muže je dualitou přírody a civilizace. Ta je produktem hierarchického uspořádání a jednosměrné změny.

Svět byl stvořen slovem, ale společnost byla stvořena již před vynálezem jazyka. Lidský svět není klasifikací, ale kartografií. V kartografii nejsou průměry, ale průniky. V kartografii jsou tření, tlaky a doteky.

Michal Novotný
(http://www.futuraproject.cz)

Dotek / Touch

Pozvánka / Invitation\r\n(http://www.futuraproject.cz)
 

Dotek / Touch

person   born
Abramović Marina   30. 11. 1946    
Al-Ali Matěj   4. 9. 1985    
Dornbusch Boris   1974    
Dziemian Pawel   1983    
Farocki Harun   9. 1. 1944    
Fraser Andrea   1965    
In Amande   20. 10. 1981    
Landau Sigalit   1969    
Lemaire Vincent        
Mangano Domenico   1976    
Margolles Teresa   1963    
Morháčová (Kata Mach) Katarína   1986    
Tan Fiona   1966    

Dotek / Touch

institution, city, address
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Dotek / Touch

person   born
Novotný Michal   18. 4. 1985    

Dotek / Touch

group, *creation, notes
Superflex, *1993

Dotek / Touch

pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2012   Dotek / Touch
tisková zpráva
  published   title (subtitle)
  2012   Dotek / Touch