Reality podle

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie Václava Špály
date of exhibition: 2013/01/04 - 2013/03/01

note:
¨
Výstavou s názvem PODLE skupina Reality přichází poprvé s obrazovou malbou. Jde o repliky, či reduplikace obrazů Václava Špály, s plným vědomím toho, co význam replika znamená. Nejde však prioritně o snadný ironický odstup či parafrázi. Reality obrazům přiznává smysl, aniž by však pracovala například s patetickou adorací české moderny či moderny jako takové.
V Galerii Václava Špály vznikla instalace, jejíž význam vychází nejen z názvu galerie, ale především zohledňuje charakter a paměť prostředí. Autoři architekturu galerie vědomě významově posunuli, aniž by tuto změnu jakkoli zvýrazňovali. Vše vypadá, že galerie taková byla vždy.
Změna atmosféry, vytvořená zmíněným architektonickým „zásahem“, probíhá kontinuálně s obsahovou pamětí vlastních vystavovaných obrazů. Jedna bez druhé by pravděpodobně ztrácely na účinnosti, ale především by vypovídaly jiný příběh.
Podstatným rysem vystavených obrazů jsou i jejich jednotně zvolené formáty, zvolená malířská technologie (průmyslová barva na sololitu) a závěrečný rám. Obrazy malovali autoři Reality vlastnoručně, bez cizí pomoci.
Vznikl tak celek, který vytváří polemické pole pro vnímání současného umění a jeho způsobů interpretace. Polemizuje tak například i s jistou ochablostí, snadností či zakademičtěním současných postkonceptuálních instalací. Zároveň se však Reality rozhodně z proudu tendencí konceptuálního prostředí nevyčleňuje a nesnaží se tak o apriorní pseudokritiku z pozice zdánlivě opačné.
Reality, leden 2013, galerievaclavaspaly.cz

Reality podle

person   born
David Jiří   28. 8. 1956    
Kadlec Jan   9. 3. 1976    
Salák Milan   12. 6. 1973    

Reality podle

institution, city, address
PPF Art, a. s., Praha, Evropská 2690/17

Reality podle

group, *creation, notes
Reality, *2003

Reality podle

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2013   Reality podle

Reality podle

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2013   Tvůrčí možnosti kurátora výstav