Martin Horák: Kdybych byl někdo jiný, žil bych nějak jinak

type: autorská
place of exhibition: Centrum pro současné umění Futura
date of exhibition: 2012/09/11 - 2012/10/14

note:
-
Martin Horák se ve své práci soustředí na pojetí vlastní identity jako rozpačitého provinčního výtvarníka. Ve svých dílech tak komentuje umělecký provoz z pozice outsidera žijícího na periferii, ne již nejmladšího umělce, který však stále beznadějně čeká na ocenění, outsidera jehož možnosti jsou již předurčené, ale který také sám s vlastní tvorbou bojuje. Činí tak však samozřejmě s nadsázkou a ironií, s častým přeháněním. Konstatování vlastních mindráků je také i v oné ironii a přehánění jemné a kultivované, zároveň velmi vtipné, odvážné a břitké, jak je tomu například u Horákova díla-konstatování Nejlepší Olomoucký výtvarník. Ve výsledku tak Horák omezenost soustředění se na sebe sama jakoby s jejím o to větším uzavíráním o to více překračuje. Vyvíjí velmi specifickou a těžko zařaditelnou estetickou formu na rozhraní mezi staromódním a odkazy na dějiny umění a nejnovějšími pomíjivými trendy. Jeho díla poté stojí na jakési poctivosti a stabilitě jasně definované myšlenky, kterou však samotná realizace i díky své formě narušuje a jakoby od ní ulétá pryč. Výsledek přes jeho zřejmou přítomnost tak může interpretačně fungovat zcela mimo samotné téma sebelítosti provinčního umělce a dotýkat se spíše obecných a závažných témat délky lidského
života, průběhu a výsledků lidské práce nebo rozdílu mezi jednotlivými místy v našem světě o kterých poté jednotlivá díla pojednávají čistě a s naprostou formální suverenitou.
Martin Horák se narodil a celý život prožil v Olomouci. Studoval dějiny umění, které však nedokončil, živil se jako kurátor a dramaturg i mnoha jinými neuměleckými profesemi. Umění se začal věnovat až okolo 30. roku vlastního věku. Jak sám říká hlavně proto, že tehdy pochopil, že by to vlastně mohl dělat také.
www.futuraproject.cz

Martin Horák: Kdybych byl někdo jiný, žil bych nějak jinak

person   born
Horák Martin   22. 3. 1968    

Martin Horák: Kdybych byl někdo jiný, žil bych nějak jinak

institution, city, address
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Martin Horák: Kdybych byl někdo jiný, žil bych nějak jinak

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2012   Martin Horák: Kdybych byl někdo jiný, žil bych nějak jinak / If I were someone else, i would live somehow else