Minulost pod silnicí. Nymburský obchvat ve světle archeologie

type: nevýtvarná
place of exhibition: Vlastivědné muzeum
date of exhibition: 2012/09/26 - 2013/03/24

note:
Výstava mapující postup a výsledky archeologického výzkumu, který předcházel výstavbě silničního obchvatu města Nymburka. Jednalo se o nejrozsáhlejší výzkum (časově, plošně i finančně) na Nymbursku v porevoluční době. V průběhu devíti měsíců pracovníci Ústavu archeologické památkové péče středních Čech pod vedením Mgr. Lukáše Balouna zdokumentovali (kresebně a fotograficky) téměř 4000 objektů a vyzdvihli 250 beden movitých nálezů, které jsou po ošetření a odborném zpracování v laboratořích ÚAPPSČ i naší instituce připraveny k prezentaci veřejnosti.

Návštěvníkům výstavy je představen nejen postup a techniky archeologického výzkumu, ale především jeho výsledky. Seznámí se se základními fakty o průběhu terénních prací, tak i s nálezy z jednotlivých období pravěku a raného středověku ve formě textových a obrazových panelů, kresebných rekonstrukcí a modelů.

Archeologické movité památky budou veřejnosti představeny v historicky chronologickém pořadí - nálezy z období neolitu a eneolitu ze sídlištních kontextů (kultura s lineární keramikou, vypíchanou keramikou, kultura nálevkovitých pohárů) a hrobů (kultura se šňůrovou keramikou), doby bronzové (únětické sídlištní objekty, unikátní vícenásobný pohřeb mohylové kultury), doby železné (rozsáhlé sídliště odkryté na ploše 1 ze závěru doby halštatské, hroby bylanské kultury), doby římské (materiál z řemeslného okrsku na ploše 3) a raného středověku.

Pro umocnění zážitku budou k dispozici repliky oblečení, keramiky, nástrojů a šperků jednotlivých kultur – formou dotekové expozice a různých aktivit - řemeslných dílniček (výroba jednoduchých šperků, zdobení keramiky), ukázek práce s dobovými nástroji (kamennou sekerou, zrnotěrkou atd.). Pro nejmenší jsou připraveny hry a skládanky s archeologickou tematikou a výtvarní soutěž Praumělec (více zde....).

V průběhu výstavy proběhne i cyklus populárně-naučných multimediálních přednášek autorů výzkumu a dalších předních českých odborníků na období pravěku.

Výstavu Polabského muzea, z nálezového archeologického materiálu ve správě ÚAPPSČ, finančně podpořilo město Nymburk.

Minulost pod silnicí. Nymburský obchvat ve světle archeologie

institution, city, address
Vlastivědné muzeum, Nymburk (Nymburk), Tyršova 174

Minulost pod silnicí. Nymburský obchvat ve světle archeologie

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2012   Kalendárium kulturních událostí