Luděk Rathouský: Ostrov včerejšího dne

type: autorská
place of exhibition: Galerie Jelení
date of exhibition: 2009/09/15 - 2009/10/02

note:
Zdroj: https://www.galeriejeleni.cz/2009/ludek-rathousky-ostrov-vcerejsiho-dne/

Luděk Rathouský (*1975) je ve své podstatě malíř. Věnuje se sice i konceptuálnímu způsobu práce, nicméně i v této oblasti jsou pro něj primární emoce. Svým osobitým stylem opustil i klasické malířské techniky – namísto štětce tvoří na plátně pomocí šablon a sprejů.

Co se týče námětů, ve své tvorbě se dlouhodobě zabývá zobrazováním detailů a situací z běžného života. Tyto „všednosti“ však ve svých malbách a kresbách přetváří na základě svých emocí a paměti do výjevů, které mohou ostatním divákům připadat neobvyklé, bizarní či znepokojující. Volí náměty prožitých útržků – posezení s přáteli, práci po večerech, návštěvu leteckého dne či zobrazení provedených performancí, které tak trochu paradoxně popírají samy sebe. Vybírá jemné nuance, ze kterých vytváří nosné téma. Obtížně přenositelná emoce se v ostatních transformuje v pocity osobního charakteru, vyplývajících z vlastní sociální zkušenosti.

Výstava Ostrov včerejšího dne spojuje všechny tyto prvky v jeden. Své typické motivy zde Rathouský ale mírně přetváří, čímž jim dodává další rozměr a opodstatnění. Televizor jakožto společník samoty zde nepředstavuje zdroj třeskuté zábavy, ale téměř meditační spojení proudu vody a vosku. Nepřerušený tok času, který je lidskému životu natolik vzdálený, že pro něj téměř nemá význam. Pozornost se tak postupně přesouvá k osobním banalitám, intimním domácím výpovědím o obavách, zaznamenaným potají na žárovkách. Život ve světě se odehrává v rovině myšlenek a čísel. Sedm, dvanáct, devět, šest. Jedna hlava k myšlení a chápání, dvě k marným pokusům o kompromisy. A poťouchlý autoportrét vysmívající se všem snahám o uchopení.

Zdánlivá prvotní nemožnost indiviuálního pochopení nachází svůj klíč právě v oné osobní jedinečnosti. Vždyť soukromé labyrinty mohou mít některé uličky společné.

(Kateřina Štroblová)

Luděk Rathouský: Ostrov včerejšího dne

person   born
Rathouský Luděk   2. 3. 1975    

Luděk Rathouský: Ostrov včerejšího dne

institution, city, address
Centrum pro současné umění (FCCA), Praha, Křižíkova 36
Galerie Jelení, Praha 5, Drtinova 15

Luděk Rathouský: Ostrov včerejšího dne

person   born
Lang Dominik   1. 8. 1980    

Luděk Rathouský: Ostrov včerejšího dne

antologie/sborník
  published   title (subtitle)
  2010   Galerie Jelení / Jelení Gallery 1999-2009
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2010   Luděk Rathouský: Ostrov včerejšího dne / Island of Yesterday
  2010   Obsah a seznam výstav 1999-2009 / Content and list of exhibitions 1999-2009