Pohled do instalace / Installation view\r\n(http://www.tranzitdisplay.cz)

Mobilní archiv

type: kolektivní
place of exhibition: tranzitdisplay
date of exhibition: 2012/02/23 - 2012/06/03

note:
Po dobu tří měsíců bude v tranzitdisplay umístěn Mobilní archiv z izraelského Centra digitálních médií v Holonu.

Archiv obsahuje unikátní sbírku 1200 uměleckých filmů, záznamů performancí, dokumentů a audiovizuálních svědectví původem ze zemí blízkého východu a částečně i z Evropy.

Video materiál sesbíraný během posledních dvaceti let odráží většinu geopolitických a sociálních změn a napětí v regionu. Nenárokuje si být nejúplnějším archivem, ale svojí různorodostí a záběrem vytváří svého druhu komplexní obraz a odraz složitých konfliktů a soužití židů a Arabů v determinovaném prostředí nacionálních, náboženských a historických vztahů.

Archiv putuje již dva roky po různých světových muzeích a uměleckých institucích. Každá zastávka umožňuje různé metodologické přístupy a generuje jiná témata. Způsob výběru filmů otevírá široké pole diskuzí nad lidským údělem prožívaným v globálním neuralgickém bodě jakým bezpochyby Izrael a Palestina jsou.

Během své tříměsíční zastávky v tranzitdisplay je archív otevřený každému pro vlastní výběr a studium.

Pro rychlejší a fundovanější orientaci jsme oslovili kurátory a odborníky, kteří připraví vlastní výběr videí spolu s přednáškou.
Program se bude obměňovat každých 14 dní, přičemž předchozí kurátorské výběry budou v archivu k dispozici a nahlédnutí.

Izraelské Centrum digitálních médií (The Israeli Center for Digital Art, www.digitalartlab.org.il) je dynamickou platformou pro výzkum, produkování, prezentaci a analýzu současného umění, stejně tak jako místem setkávání současných umělců, kurátorů, uměleckých kritiků a veřejnosti.
Centrum bylo založeno v Holoni s cílem podporovat izraelské multimediální umění. Stalo se tak vůbec prvním výstavním místem v Izraeli, které bylo primárně určeno k prezentaci media-artu.
Archiv zahrnuje audiovizuální díla, záznamy performancí a instalací, které byly v Centru vystaveny, stejně tak jako další práce předních izraelských umělců media-artu. Mnoho z těchto prací je tematicky propojeno tématy identity, militarismu, nacionalismu a dalších sociálně-politických témat, relevantních místnímu prostředí.

The Israeli Center for Digital Art
16 Yirmiyahu Street, Holon 58835, Izrael
www.digitalartlab.org.il

zdroj: http://www.tranzitdisplay.cz

Mobilní archiv

Pohled do instalace / Installation view\r\n(http://www.tranzitdisplay.cz)
Pohled do instalace / Installation view\r\n(http://www.tranzitdisplay.cz)
 

Mobilní archiv

institution, city, address
tranzitdisplay, Praha, Dittrichova 9/337, Praha 2

Mobilní archiv

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2012   Mobilní archiv