Raqib Shaw

type: autorská
place of exhibition: Galerie Rudolfinum
date of exhibition: 2013/06/06 - 2013/09/15

note:
dvorana Rudolfina

dílo Raqiba Shawa je v tomto rozsahu představeno v České republice vůbec poprvé. Pro výstavu byly vybrány práce z posledních let, které tvoří vrchol jeho dosavadní tvorby. Jedinečnost projektu spočívá také v tom, že byl koncipován v interakci s autorem. Výstava byla připravena ve spolupráci s Manchester Art Gallery.
Raqib Shaw vytváří výjevy nabité bestiální energií se silným erotickým až sadomasochistickým podtextem, které jsou bohatě zaplněné hybridními stvořeními – napůl lidmi, napůl zvířaty – jejichž chování je řízeno bazálními instinkty. Dekorativně pojaté pozadí scén mísí bohaté vzory orientálních koberců a ornamentální prvky perských iluminovaných rukopisů z 15. století, k nimž se Raqib Shaw mnohdy vztahuje i námětově, když volně vychází z perských, ale také řecko-římských mytologických příběhů a bajek. Animální výjevy tvoří komplex, ve kterém se spojuje jak sugestivně pojaté dílo starých mistrů západní tradice, mimo jiné Hanse Holbeina ml. a Hieronyma Bosche, tak historie vizuální a literární kultury Východu a Západu.
Raqib Shaw se narodil v roce 1974 v Kalkatě, vyrůstal v Kašmíru v rodině indického obchodníka se vzácnými tkaninami a starožitnostmi, v níž se liberálně propojovaly hinduistické, buddhistické a křesťanské tradice. V roce 1998 se odstěhoval do Londýna, kde studoval výtvarné umění na Central Saint Martins College of Art and Design (MA Fine ART v roce 2002).
Mimořádný způsob malby Raqiba Shawa jak z hlediska technického, tak především v rovině uvažování o její podstatě, možnostech a užití širokého spektra vrstev, které v sobě přirozeně nese, je jedním z podstatných důvodů pro rozhodnutí vystavit jeho dílo v Praze.
K výstavě vychází bohatě ilustrovaný katalog s esejí Davida Lomase, profesora dějin umění na univerzitě v Manchesteru a předmluvami Marie Balshaw, ředitelky Manchester City Galleries a Petra Nedomy, ředitele Galerie Rudolfinum.
galerierudolfinum.cz

Raqib Shaw

person   born
Shaw Raqib   1974    

Raqib Shaw

institution, city, address
Galerie Rudolfinum, Praha, Alšovo nábřeží 12

Raqib Shaw

person   born
Balshaw Maria   24. 1. 1970    
Nedoma Petr   5. 4. 1951    

Raqib Shaw

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2013   Raqib Shaw
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2013   O lidech a jiných zvířatech (Raqib Shaw v Galerii Rudolfinum)
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2013   Raqib Shaw
informační leták / informace autorská
  published   title (subtitle)
  2013   Raqib Shaw
průvodce
  published   title (subtitle)
  2013   Raqib Shaw
příležitostný tisk
  published   title (subtitle)
  2017   100. výstava Galerie Rudolfinum