Mlýn v zimě

Malíř Bohumír Matal a mlýn v Prudké

type: autorská
place of exhibition: Podhorácké muzeum
date of exhibition: 2012/11/29 - 2012/03/25

note:
--

Výstava k 90. výročí narození malíře Bohumíra Matala představuje zejména jeho tvorbu z období života na mlýně v Prudké u Doubravníka a připomíná atmosféru mlýna jakožto místa přátelských setkávání význačných osobností kulturního života.

"Výstava k 90. výročí narození brněnského malíře Bohumíra Matala se zaměřuje zejména na jeho tvorbu ze 70. a 80. let 20. století, která Matal prožil na mlýně v Prudké u Doubravníka. V divoké přírodě, mimo oficiální centrum dění hledal Matal kromě jiného i útočiště před dosahem komunistického aparátu.
Někdejší člen Skupiny 42, skupiny Brno 57 a dalších významných uskupení prošel ve své tvorbě postupně vlivy surrealismu, civilismu, kubismu a především abstrakce. A právě geometrická abstrakce, jež nezapře úzké sepjetí s konstruktivistickými tendencemi, je příznačná pro Matalovu tvorbu z doby života na mlýně.
Matalova umělecká díla na výstavě doplňují rovněž fotografie, samizdaty a jiné dobové materiály, připomínající atmosféru mlýna v Prudké jakožto místa přátelských setkávání význačných osobností českého kulturního života.

Výstavu slavnostně zahájila Ivana Valešová a Tišnovský komorní orchestr. Po vernisáži jsme si osobnost Bohumíra Matala a atmosféru setkávání přátel na mlýně připomněli spolu s prof. Antonínem Přidalem, prof. arch. Ivanem Rullerem, prof. Dušanem Šlosarem a prof. Josefem Válkou."

zdroj: http://predklasteri.muzeumbrnenska.cz//1666-tvorba-za-mrizemi.aspx

Malíř Bohumír Matal a mlýn v Prudké

Mlýn v zimě
 

Malíř Bohumír Matal a mlýn v Prudké

person   born
Matal Bohumír   13. 1. 1922    

Malíř Bohumír Matal a mlýn v Prudké

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2012   Bohumír Matal a mlýn v Prudké