foto - GVU Havlíčkův Brod

Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2013/02/20 - 2013/03/17

note:
Cena Vladimíra Boudníka je prestižní ocenění, každoročně udělované v oblasti volné grafiky. Je výrazem hlubokého uznání k dílu umělce, který před půl stoletím povýšil grafické médium na experimentální laboratoř a postavil do čela avantgardy. Cena Vladimíra Boudníka byla založena v roce 1995 Středoevropskou galerií a akladatelstvím, o dva roky později její organizace přešla na nadaci Inter-Kontakt-Grafik a roku 1999 na stejnojmenné občanské sdružení. Cenu dotuje hlavní město Praha jako hlavní spolupořadatel soutěže a primátor ji předává na zahájení výstavy Grafika roku.
Cena Vladimíra Boudníka vznikla na rozhraní dvou epoch – té staré, která grafice velmi přála, ale názorově omezovala a nové, která jí nabízela tvůrčí svobodu s nepříliš slibnou budoucností. Stejně jako soutěž Grafika roku, s níž je organizačně svázána, stala se posilující platformou pro výtvarný žánr s bohatou historií a uměleckou svébytností. Podle statutu je Cena Vladimíra Boudníka udělována za tvůrčí přínos české grafice, za přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu či formy bez časového a generačního omezení. Kromě významných a vývojem umění ověřených umělců, z nichž mnozí se s Boudníkem ještě znali a společně vystavovali, figurují mezi dosavadními osmnácti laureáty i jedinečné a perspektivně přesvědčivé tvůrčí výkony mladší generace. Obecně však platí, že pro všechny se grafické médium stalo zásadním, jedině možným, či k další tvorbě rovnocenným výtvarným tvůrčím prostředkem, ať již v časově omezeném úseku, nebo v linii celoživotního díla: Vždy jako podstatný a svrchovaný tvůrčí nástroj, disponující autentickým, nezastupitelným výtvarným jazykem s vlastní historií, vývojem a „myšlením“, schopným podílet se na aktuálních tématech umění. Takový přístup předpokládá silný tvůrčí potenciál, jasnou vizi, odvahu riskovat dosažené – devízy, jimiž „ průzkumník“ Dalibor Chatrný, ve všech ohledech disponoval a které pojmenoval jako neortodoxnost, konsekventní uvažování a ochotu kdykoliv překročit hranice zažitého.
Cena Vl. Boudníka, vděčí za svou existenci hlavnímu městu Praze, které ji před osmnácti lety vzalo pod svou záštitu a po celou dobu poskytovalo společenskou prestiž a finanční podporu. Stejně důležitá je podpora MK ČR, které soutěže Grafika roku a Cena Vl. Boudníka zařadilo do programu významných a mimořádných kulturních projektů.
Laureáti ceny Vladimíra Boudníka:
Jiří Anderle, Mikoláš Axmann, Marie Blabolilová, Michal Cihlář, Ladislav Čepelák, František Hodonský, Dalibor Chatrný, Vojtěch Kovářík, Jan Kubíček, Alena Kučerová, Jiří Lindovský, Jan Měřička, Eduard Ovčáček, Květa Pacovská, Lubomír Přibyl, Jaroslava Severová, Zdeněk Sýkora.
Výstavu laureátů Ceny Vl. Boudníka doplňuje několik umělců oceněných v rámci celostátní soutěže Grafika roku: Šimona Brejchu, Helenu Horálkovou, Zbyňka Janáčka, Miloše Michálka, Ondřeje Michálka, Jiřího Samka, Dalibora Smutného a Šárku Trčkovou. Grafika roku hodnotí jedno dílo vzniklé v daném roce a výsledky obou soutěží jsou společně prezentovány na výstavě Grafika roku v Clam-Gallasově na začátku následujícího roku. V příštím roce proběhne její jubilejní XX. ročník
Simeona Hošková, galeriehb.cz

Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka

foto - GVU Havlíčkův Brod
 

Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka

person   born
Anderle Jiří   14. 9. 1936    
Axmann Mikoláš   24. 2. 1955    
Blabolilová Marie   4. 3. 1948    
Cihlář Michal   16. 9. 1960    
Čepelák Ladislav   25. 6. 1924    
Hodonský František   19. 2. 1945    
Chatrný Dalibor   28. 8. 1925    
Kovářík Vojtěch   23. 3. 1976    
Kubíček Jan   30. 12. 1927    
Kučerová Alena   28. 4. 1935    
Lindovský Jiří   25. 4. 1948    
Měřička Jan   15. 3. 1955    
Ovčáček Eduard   5. 3. 1933    
Pacovská Květa   28. 7. 1928    
Přibyl Lubomír   27. 6. 1937    
Severová Jaroslava   1. 4. 1942    
Sýkora Zdeněk   3. 2. 1920    

Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka

person   born
Hošková Simeona   13. 3. 1945    

Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka

pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2013   Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka
plakát
  published   title (subtitle)
  2013   Laureáti ceny Vladimíra Boudníka